Ιστορικό μνημόνιο συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο – Ηχηρά μηνύματα Δένδια από το Κάιρο


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αχμέντ Αμπούλ Γιτ, Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου, στο Κάιρο. Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ικανοποίηση από πλευράς Γκέιτ για τις θέσεις της Αθήνας σε ζητήματα που αφορούν τις αραβικές χώρες.

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα (13.07), για τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο. Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στο Κάιρο και στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου, όπου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ αυτού και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Αχμέντ Αμπούλ Γιτ, η επίσκεψη Δένδια θεωρείται ως περαιτέρω απόδειξη των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας και των αραβικών χωρών, που διαρκούν εδώ και αιώνες, ενώ τόνισε ότι το εν λόγω μνημόνιο συνεννόησης θα ενισχύσει την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Στις τάξεις του Αραβικού Συνδέσμου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση και για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες, όπου κυριάρχησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντας όπως το Παλαιστινιακό ζήτημα, η κατάσταση στη Λιβύη και τον Λίβανο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές από τον Αραβικό Σύνδεσμο ανέφεραν πως υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στη στάση της Αθήνας στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ειδικότερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του περασμένου Μαΐου, με την Ελλάδα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε χώρες που είχαν αρνητικές θέσεις.

Ο Αχμέντ Αμπούλ Γιτ και ο Νίκος Δένδιας συνομίλησαν για την ευρύτερη συνεργασία των αραβικών χωρών με την Ελλάδα, ειδικότερα σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις της χώρας μας αλλά και της Κύπρου με την Αίγυπτο όπως φυσικά και τη στάση της Τουρκίας που διαρκώς υποδαυλίζει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Δένδιας: Νέοι δίαυλοι συνεργασίας της Ελλάδας και των Αραβικών Κρατών

«Είναι πράγματι μεγάλη χαρά που σας συναντώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σήμερα είναι το επιστέγασμα των κοινών μας προσπαθειών. Αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων και ακόμη περισσότερο των σχέσεών μας. Μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Ελλάδας. Μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών», ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας πρόεθσε πως παραδοσιακά η Ελλάδα διατηρεί στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και πως χάρη στους Άραβες μελετητές τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων έγιναν γνωστά στη Δύση. «Οι Έλληνες ευημερούν εδώ και αιώνες στον αραβικό κόσμο. Ξεκινώντας εδώ στην Αίγυπτο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υποστήριζε πάντα τις προσδοκίες του Αιγυπτιακού λαού για ανεξαρτησία και ευημερία».

«Θα ήθελα να σας πω από εδώ στο Κάιρο που βρίσκομαι, ότι χθες στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον φίλο μου, Sameh Shoukry, σε πρόγευμα εργασίας στο οποίο ήταν προσκεκλημένος. Πολύ στενοί δεσμοί συνδέουν την Ελλάδα με τις αραβικές χώρες. Ο σημερινός κόσμος έχει εξελιχθεί όπως και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Χώρες στην περιοχή μας, έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των ενεργειών τους, συνιστούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Παρεμβαίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε απευθείας είτε δι’ αντιπροσώπων. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής. Επιχειρώντας να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες, φαντάσματα περασμένων αιώνων. Και υπονομεύουν την τάξη που έχει καθιερωθεί», τόνισε στη συνέχεια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση, που να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων, από αυτές τις χώρες. Υπογραμμίζουμε την πλήρη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες κρατών που απειλούν ή χρησιμοποιούν βία εναντίον των γειτόνων τους παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αρχής μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες. Καταδικάζουμε όλες τις απειλές κατά των συμμάχων και των φίλων μας. Καταδικάζουμε την υπόθαλψη τρομοκρατών και εξτρεμιστών που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μας», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα δεν αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων. Εμείς, στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι ανοίγει νέους διαύλους συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, των Αραβικών Κρατών και του Αραβικού Συνδέσμου. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για άλλα διεθνή πλαίσια. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου. Θα αυξήσουμε επίσης τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μας στα όργανα του ΟΗΕ. Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη, από την πλευρά τους, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ευαίσθητα ζητήματα στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών σχημάτων, όπως στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, εξίσου σημαντική κρίνεται η προσπάθεια να χτιστεί μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις με τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών. «Με τη δημιουργία πολυμερών πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να φέρουν κοντά τις χώρες της περιοχής. Και με την ενίσχυση της συνεργασίας σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο τουρισμός και οι μεταφορές», όπως εξήγησε.

«Σήμερα θέτουμε ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση μας, που δεν σηματοδοτεί το τέλος μίας πορείας αλλά την αρχή μίας νέας. Ανυπομονώ να σας υποδεχτώ στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας φιλοξενία», ήταν τα λόγια του κ. Δένδια απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ