ΗΠΑ: Πάνω από 50 Δημοκρατικοί βουλευτές εγκατέλειψαν το Τέξας για να εμποδίσουν την ψήφιση ν/σ


Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις χαιρέτισε το «μεγάλο θάρρος» που επέδειξαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές του Τέξας οι οποίοι έφυγαν μαζικά από την Πολιτεία τους, σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσουν την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν νέους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου.

Περισσότεροι από 50 βουλευτές έφυγαν την Δευτέρα από το Τέξας, ώστε στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας να μην συγκεντρώνεται η απαραίτητη απαρτία που χρειάζεται για να περάσουν τα μέτρα που προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ.

«Πιστεύω ότι επέδειξαν μεγάλο θάρρος και σίγουρα μεγάλη αποφασιστικότητα», είπε η Χάρις, η οποία θα συναντηθεί αργότερα μαζί τους.

Η αντιπρόεδρος προέτρεψε βουλευτές και γερουσιαστές σε όλες τις Πολιτείες να αντιταχθούν στις προσπάθειες καταστολής του δικαιώματος ψήφου. Πρόσθεσε ότι η ίδια σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «συνασπισμό» που θα μάχεται τους περιορισμούς αυτούς σε όλη τη χώρα και για τον σκοπό αυτό θα απευθυνθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία, στη Φιλαδέλφεια, με αντικείμενο το δικαίωμα στην ψήφο.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές έφυγαν από την Πολιτεία επειδή στο Τέξας η νομοθεσία επιτρέπει στην αστυνομία να συλλαμβάνει και να οδηγεί, ακόμη και δια της βίας, τους βουλευτές και τους γερουσιαστές στην αίθουσα των συνεδριάσεων, εφόσον απουσιάζουν από κρίσιμες ψηφοφορίες. Για τον λόγο αυτό κατέφυγαν σε άλλες περιοχές, όπου η αστυνομία του Τέξας δεν έχει δικαιοδοσία.

«Οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μου και εγώ ο ίδιος φεύγουμε για να εμποδίσουμε την επίτευξη απαρτίας και να τορπιλίσουμε το νομοσχέδιο που θα περιορίζει το δικαίωμα ψήφου στο Τέξας», ανέφερε στο Twitter ο βουλευτής Τζέιμς Ταραλίκο. Εξήγησε ότι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον και ανάρτησε και μια φωτογραφία του, που τον δείχνει μαζί με συναδέλφους του, λίγο πριν να επιβιβαστούν σε πτήση για την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Μετά τη φυγή των 50, οι υπόλοιποι βουλευτές ψήφισαν σήμερα το πρωί (76 υπέρ, 4 κατά) υπέρ της σύλληψης των συναδέλφων τους. «Μόλις επιστρέψουν στην Πολιτεία θα συλληφθούν», ανέφερε ο κυβερνήτης στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KVUE ABC. «Θα τους κλείσουν μέσα στο Καπιτώλιο μέχρι να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, χαιρέτισε την απόφαση των βουλευτών και γερουσιαστών οι οποίοι, όπως είπε, δείχνουν «το θάρρος που χρειάζεται τώρα αυτή η χώρα».

Αντιθέτως, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ σχολίασε ότι η απόφασή τους να φύγουν από το Τέξας είναι σε βάρος «των Τεξανών που τους εξέλεξαν» και ότι «ενώ εκείνοι διασχίζουν τη χώρα με άνετα, ιδιωτικά αεροπλάνα, αφήνουν πίσω τους άλυτα προβλήματα».

«Είναι καιρός να επιστρέψουν στη δουλειά τους», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter και δεσμεύτηκε ότι «μέχρι και τις εκλογές του χρόνου» θα συνεχίσει να συγκαλεί ειδικές συνεδριάσεις για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες είχαν σαμποτάρει και στα τέλη Μαΐου την έγκριση αυτού του περιοριστικού νόμου, αποχωρώντας από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ώστε να μην επιτευχθεί απαρτία. Για τον λόγο αυτόν ο Άμποτ συγκάλεσε αυτήν την ειδική συνεδρίαση.

Οι ειδικές νομοθετικές συνεδριάσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες στο Τέξας, κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα θα λήξει στις 7 Αυγούστου. Δεν υπάρχει ωστόσο περιορισμός στις πόσες μπορεί να συγκαλέσει ένας κυβερνήτης.

Ο νόμος αυτός, που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι κατ’ αντιστοιχία με εκείνους που έχουν ήδη υιοθετηθεί στην Τζόρτζια και τη Φλόριντα, έχει ως στόχο να καταστήσει «πιο ασφαλείς» τις εκλογές, απαγορεύοντας στους πολίτες να ψηφίζουν μέσα από το αυτοκίνητό τους (drive-in) και επιβάλλοντας πολλούς περιορισμούς στις ώρες ψηφοφορίας και στην επιστολική ψήφο. Οι περιορισμοί αυτοί ωστόσο πλήττουν συνήθως τις μειονότητες, ιδίως τους Αφροαμερικανούς, που στην πλειονότητά τους ψηφίζουν το Δημοκρατικό κόμμα.

Μετά τις προεδρικές εκλογές, τα νομοσχέδια που περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου πολλαπλασιάστηκαν σε πολλές Πολιτείες, με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Αν συνεχίσουν να μας πετούν καταπιεστικά νομοσχέδια, θα συνεχίσουμε να τους πολεμάμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε», είπε ο βουλευτής Άλεξ Ντομίνγκες στο πρακτορείο Reuters, μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές θα συνεχίσουν να υπηρετούν τους ψηφοφόρους τους από μακριά, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν.

Ο Ντομίνγκες είπε επίσης ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι προετοιμασμένοι να μείνουν μακριά από το Τέξας, ακόμη και αν ο Άμποτ συνεχίσει να συγκαλεί ειδικές συνεδριάσεις, αφού λήξει η τρέχουσα. Σημείωσε άλλωστε ότι δεν τον φοβίζει η απειλή της σύλληψης. «Αν αυτό επιλέγουν να πράξουν, τότε θα είμαστε προετοιμασμένοι», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ