Ιερά Σύνοδος: Ο εμβολιασμός ως ελεύθερη επιλογή είναι η αποκλειστική κι επιστημονικά ελεγμένη λύση

Την έκδοση εγκυκλίου που θα αναγνωσθεί στους πιστούς με σύσταση του εμβολιασμού ως ελεύθερης επιλογής, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που ενημερώθηκε σήμερα (13/07) από τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την επιδημιολογική κατάσταση και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Σημεώνεται ότι δεν έγινε καμία αναφορά από μέρους της ΔΙΣ για υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών.

Όπως επεσήμανε ωστόσο η ΔΙΣ θα ελέγξει και θα περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης η ΔΙΣ συνέχισε την Συνεδρία της και αποφάνθηκε τα εξής:

  • Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.
  • Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
  • Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.
  • Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

 

Μετά την συνάντηση, ο υπουργός υγείας, ο κ. Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την φιλοξενία και την υποδοχή του, ζήτησε την στήριξη της Εκκλησίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία μέσω της πραγμάτωσης ενημερωτικών δράσεων, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους ή χρειάζονται και μια παραπάνω παρότρυνση ή ενημέρωση, να εμβολιασθούν με σκοπό να προστατευθεί το αγαθό της ζωής.

Από μεριάς του ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, ήταν χρήσιμο να ζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Για μια χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζοντας τα εξής: «Αφιερώσαμε λίγη ώρα για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επισκεπτών εισηγητών, όσο και από την πλευρά των Μελών της ΔΙΣ, ώστε να βοηθήσουμε για το καλό του λαού μας. Ο κ. Υπουργός μάς μίλησε για πρακτικά θέματα και για σκέψεις αυτής της πορείας και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η πανδημία. Ο κ. Καθηγητής μάς μίλησε για θέματα κυρίως της ειδικότητάς του. Έγιναν ερωταπαντήσεις και ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις. Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ότι όλοι θέλουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε, και η Εκκλησία θα κάνει αυτήν την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατρικό, πατερικό με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων και προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία».

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ