Ιδιωτικοποιήσεις : Κρίσιμη εβδομάδα για Εγνατία Οδό, ΔΕΠΑ Υποδομών, Μαρίνα Καλαμαριάς και λιμάνια


Πλούσια είναι η εβδομάδα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με το ΤΑΙΠΕΔ να τρέχει τις διαδικασίες για την έκβαση αποτελεσμάτων σε δύο μεγάλους διαγωνισμούς. Πρόκειται για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, αύριο Πέμπτη 15 Ιουλίου αναμένεται η διοίκηση του Ταμείου να αποσφραγίσει τις δεσμευτικές προσφορές των δύο τελικών διεκδικητών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά projects αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Ο σχετικός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται και ως πολύπαθος λόγω της πολυετούς διάρκειάς του. Τα δύο σχήματα εταιρειών που αντιπαρατίθενται για την Εγνατία είναι το ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects και το Vinci – Mytilineos – ΑΒΑΞ.

Την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ πωλούν τις συμμετοχές τους (100% στο σύνολο) και στην τελική φάση έχουν περάσει έξι επενδυτικά σχήματα:

1. ΕΡ INVESTMENT ADVISORS

2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund ΙΙ)

3. ITALGAS SpA

4.KKR (KKR Global Infrastructure Investors ΙΙΙ LΡ)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO – CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP)

Εξάλλου, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου και πήρε παράταση τον Μάιο. Η Μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη θέση Αρετσού, εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 100.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50 μ. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ.μ.

Το ΤΑΙΠΕΔ κινείται επίσης κανονικά και για την εκπλήρωση της προθεσμίας του διαγωνισμού πώλησης του λιμανιού του Ηρακλείου της Κρήτης. Στις 30 Ιουλίου, επίσης, είναι η ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος απόκτησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Με τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία των υποψήφιων διεκδικητών για τους διαγωνισμούς των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ