Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προθεσμίες, κυρώσεις και στο βάθος… οι εκπαιδευτικοί


Εμβολιασμός: Δραστικές λύσεις για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος που βρίσκεται προ των πυλών παίρνει η κυβέρνηση, την ώρα που η μετάλλαξη «Δ» εξαπλώνεται χωρίς σταματημό στη χώρα. Οι προβλέψεις, άλλωστε, των ειδικών για τον Αύγουστο δεν αφήνουν περιθώρια.

Τα 3.109 κρούσματα που αποτελούν ρεκόρ καλοκαιριού ανοίγει όπως φαίνεται το δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, η κυβέρνηση εξετάζει και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς.

Εάν εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα, αυτό θα αφορά και τους πανεπιστημιακούς, ώστε και τα πανεπιστήμια να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους.

Yπάρχουν δε σκέψεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, για αποκλεισμό από τα αμφιθέατρα των φοιτητών που δεν θα είναι εμβολιασμένοι.

Η αρχή γίνεται με τους υγειονομικούς

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή των υποχρεωτικών εμβολιασμών γίνεται με τους εργαζόμενους σε δημόσιες και τις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Αναλυτικότερα, κατά την εξειδίκευση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανακοινώθηκε ότι αφορά:

Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16 Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
  • Οικοτροφεία
  • Ειδικά ιδρύματα
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ