Πώς ξεκουράζονται τα ψάρια

Αλλά όπως οι άνθρωποι και τα υπόλοιπα είδη που ζουν στο νερό, οι κάτοικοι των θαλασσών και των ωκεανών χρειάζονται επίσης χρόνο για να ξεκουραστούν. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ολόκληρο το σύστημα «επαναρυθμίζεται» και το σώμα αναπληρώνει ενέργεια.  Η πεποίθηση ότι τα ψάρια δεν κοιμούνται χαρακτηρίζεται κυρίως επειδή στερούνται βλεφάρων, δίνοντας την εντύπωση ότι βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση επαγρύπνησης. Στην πραγματικότητα, ένα από τα χαρακτηριστικά του ονείρου των θαλάσσιων ζώων είναι ότι όταν κοιμούνται, δεν εισέρχονται σε κατάσταση απόλυτης αναισθησίας.

Επιστρέφοντας στο σημείο της απουσίας των βλεφάρων, τα μάτια τους έχουν μια διαφανή μεμβράνη που εμποδίζει τη διέλευση του φωτός. Με αυτόν τον τρόπο, αν και παραμένουν με τα μάτια ανοιχτά και με τα συστήματα προειδοποίησης να λειτουργούν, τεχνικά ξεκουράζονται. Μερικά ψάρια χρειάζονται συνεχή κίνηση για να αναπνέουν . Ένα παράδειγμα τέτοιο είναι ο καρχαρίας.  Οι καρχαρίες εξάγουν οξυγόνο από το νερό μέσω βρόγχων χωρίς καπάκια, κάτι που αποτελεί μειονέκτημα για αυτό το είδος σε σύγκριση με τους περισσότερους από τους συντρόφους του στη θάλασσα. Αν παραλύσουν πεθαίνουν. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και στις στιγμές ανάπαυσης, δεν σταματούν ποτέ το κολύμπι.

Από την άλλη πλευρά, τα υδρόβια θηλαστικά (φάλαινες και δελφίνια) πρέπει να ανέβουν στην επιφάνεια για να γεμίσουν τους πνεύμονες τους με οξυγόνο. Για αυτό όταν κοιμούνται βάζουν μόνο ένα μέρος του εγκεφάλου τους, το ημισφαίριο που παραμένει ενεργό εκπληρώνει το καθήκον να τους κάνει να κολυμπήσουν προς τα πάνω για να πάρουν αέρα από το νερό. Τα περισσότερα θαλάσσια είδη αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας για μεγαλύτερα.  Οι θηρευτές είναι πάντα σε επιφυλακή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here