Ακρωτηριασμός: Νέα χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιτρέψει καλύτερο έλεγχο των πρόσθετων άκρων

Οι ερευνητές του MIT έχουν εφεύρει ένα νέο τύπο χειρουργικής επέμβασης ακρωτηριασμού που μπορεί να βοηθήσει τους ακρωτηριασμένους να ελέγξουν καλύτερα τους υπολειπόμενους μύες τους και να αισθανθούν πού βρίσκεται το «φανταστικό άκρο». Αυτή η αποκατεστημένη αίσθηση ιδιοδεξιότητας θα πρέπει να μεταφράζεται σε καλύτερο έλεγχο των πρόσθετων άκρων, καθώς και στη μείωση του πόνου των άκρων, λένε οι ερευνητές.

Στους περισσότερους ακρωτηριασμούς, τα ζευγάρια μυών που ελέγχουν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες ή οι αστράγαλοι, κόβονται. Ωστόσο, η ομάδα του MIT διαπίστωσε ότι η επανασύνδεση αυτών των ζευγών μυών, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τη φυσιολογική τους σχέση push-pull, προσφέρει στους ανθρώπους πολύ καλύτερη αισθητηριακή ανατροφοδότηση.

«Τόσο η μελέτη μας όσο και οι προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότεροι ασθενείς μπορούν να μετακινήσουν δυναμικά τους μυς τους, τόσο περισσότερο έλεγχο θα έχουν. Όσο καλύτερα ένα άτομο μπορεί να ενεργοποιήσει τους μύες που κινούν το φανταστικό αστράγαλο, για παράδειγμα, τόσο καλύτερα είναι πραγματικά σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα πρόσθετα μέλη», λέει η Shriya Srinivasan, MIT postdoc και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σε μια μελέτη που θα εμφανιστεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, 15 ασθενείς που έλαβαν αυτόν το νέο τύπο χειρουργικής επέμβασης, γνωστή ως αγωνιστής-ανταγωνιστής μυοαυλική διεπαφή (ΑΜΙ), θα μπορούσαν να ελέγξουν τους μυς τους με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ασθενείς με παραδοσιακούς ακρωτηριασμούς. Οι ασθενείς με ΑΜΙ ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται περισσότερη ελευθερία κινήσεων και λιγότερο πόνο στο προσβεβλημένο άκρο τους.

«Μέσω χειρουργικών και αναγεννητικών τεχνικών που αποκαθιστούν τις φυσικές κινήσεις των αγωνιστών-ανταγωνιστών των μυών, η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα με ακρωτηριασμό AMI βιώνουν ένα μεγαλύτερο φάσμα εύρους κίνησης στις αρθρώσεις, μειωμένο επίπεδο πόνου και αυξημένη πιστότητα της προσθετικής ικανότητας ελέγχου των άκρων», λέει Ο Hugh Herr, καθηγητής των τεχνών και των επιστημών των μέσων ενημέρωσης, επικεφαλής του ομίλου Biomechatronics στο Media Lab και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Άλλοι συντάκτες της μελέτης είναι η Samantha Gutierrez-Arango και η Erica Israel, ανώτεροι συνεργάτες ερευνητικής υποστήριξης στο Media Lab.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here