Παλίνδρομη Εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι αιτίες και ποια τα συνηθέστερα συμπτώματα


Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα αντί να εξέρχεται δια του πεόυς, εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια του οργασμού. Παρόλο που ο οργασμός επιτυγχάνετε, μπορεί να εκσπερματώσετε πολύ λίγο σπέρμα ή και καθόλου. Η τελευταία περίπτωση ονομάζεται στεγνός ή ξηρός οργασμός.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα.

Συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτισης

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να έχετε στύση ή οργασμό – αλλά όταν ο οργασμός έλθει, το σπέρμα εισέρχεται στην κύστη σας αντί να εξέρχεται από το πέος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

  • Στεγνό ή ξηρό οργασμό
  • Τα ούρα μπορεί να είναι θολά μετά τον οργασμό επειδή περιέχουν σπέρμα
  • Ανδρική υπογονιμότητα

 

Πότε να δείτε γιατρό

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής για την υγεία και η θεραπεία συνίσταται εάν επιθυμείτε να κάνετε παιδί. Εάν έχετε ξηρό ή στεγνό οργασμό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η κατάστασή σας δεν προκαλείται από ένα υποκείμενο πρόβλημα που χρειάζεται την προσοχή σας.

Αιτίες της παλίνδρομης εκσπερμάτισης

Κατά τη διάρκεια ενός ανδρικού οργασμού, ένας σωλήνας που ονομάζεται vas deferens μεταφέρει σπέρμα στον προστάτη, όπου αναμιγνύεται με άλλα υγρά για να παράξει υγρό σπέρμα. Ο μυς στο άνοιγμα της ουροδόχου κύστης (μυς του αυχένα της ουροδόχου κύστης) σφίγγει για να εμποδίσει την εκσπερμάτιση να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη καθώς περνά από τον προστάτη στον σωλήνα μέσα στο πέος (ουρήθρα). Αυτός είναι ο ίδιος μυς που κρατά τα ούρα στην ουροδόχο κύστη σας μέχρι να ουρήσετε.

Με την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, ο μυς του αυχένα του πέους δεν σφίγγει σωστά. Ως αποτέλεσμα, το σπέρμα μπορεί να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη αντί να εξαλθεί από το σώμα σας μέσω του πέους.

Διάφορες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τον μυ που κλείνει την ουροδόχο κύστη κατά την εκσπερμάτιση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση, όπως χειρουργική επέμβαση στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, χειρουργική επέμβαση οπισθοπεριτοναϊκού λεμφαδένα για καρκίνο των όρχεων ή χειρουργική επέμβαση προστάτη.
  • Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της διεύρυνσης του προστάτη και της κατάθλιψης.
  • Νευρική βλάβη που προκαλείται από ιατρική κατάσταση, όπως διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον ή τραυματισμός του νωτιαίου μυελού
  • Ο ξηρός οργασμός είναι το κύριο σημάδι της παλίνδρομης εκσπερμάτισης.

 

Παράγοντες κινδύνου

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο παλίνδρομης εκσπερμάτισης εάν:

  • Έχετε διαβήτη ή σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Είχατε χειρουργική επέμβαση προστάτη ή ουροδόχου κύστης
  • Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχή της διάθεσης
  • Είχατε τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ