Διατροφή : Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Όταν συσσωρεύονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκαλέσουν κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να βλάψει το DNA σας και άλλες σημαντικές δομές στα κύτταρα σας. Δυστυχώς, το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

Ευτυχώς, η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα σας για να καταπολεμήσετε το οξειδωτικό στρες και να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών.

Μαύρη σοκολάτα

  •  Η μαύρη σοκολάτα είναι θρεπτική . Έχει περισσότερο κακάο από την κανονική σοκολάτα, καθώς και περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
  • Η μαύρη σοκολάτα έχει έως και 15 mmol αντιοξειδωτικών ανά 3,5 ουγκιές (100 γραμμάρια). Αυτό είναι ακόμη περισσότερο από τα βατόμουρα και τα σμέουρα, τα οποία περιέχουν έως και 9,2 και 2,3 mmol αντιοξειδωτικών στο ίδιο μέγεθος μερίδας, αντίστοιχα .
  • Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα έχουν συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερη φλεγμονή και μειωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
  • Η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα, μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση (την ανώτερη τιμή) κατά μέσο όρο 4,5 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (χαμηλότερη τιμή) κατά μέσο όρο 2,5 mmHg.
Βακκίνια
  • Αν και έχουν χαμηλές θερμίδες, τα βακκίνια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
  • Τα βακκίνια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών μεταξύ όλων των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται συνήθως .
  • Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτό το αποτέλεσμα. Πιστεύεται ότι το κάνουν αυτό εξουδετερώνοντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή και αλλάζοντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων .
Φράουλες
  • Οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή μούρα στον πλανήτη. Είναι γλυκές, ευπροσάρμοστες και πλούσια πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών .
  • Με βάση μια ανάλυση FRAP, οι φράουλες παρέχουν έως και 5,4 mmol αντιοξειδωτικών ανά 3,5 ουγκιές (100 γραμμάρια).
  • Οι φράουλες περιέχουν έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνες, που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους. Οι φράουλες που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη τείνουν να είναι πιο φωτεινές κόκκινες .
  • Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης και αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερόλη .

Ακολουθεί βίντεο για σωστή διατροφή

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here