«Πατάει γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών – Η διαδικασία


Στην αποκάλυψη πως η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους είχε μέχρι χθες δεχθεί αιτήσεις από 26.946 μοναδικά ΑΦΜ προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αποσαφήνισε, εξ αυτών 18.528 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν στοιχεία πιστωτών. «Στην παρούσα φάση οι αιτήσεις δεν έχουν υποβληθεί στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, διότι οι αιτούντες συμπληρώνουν στοιχεία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς ελέγχουν όσα στοιχεία και δικαιολογητικά έχουν ήδη αντληθεί αυτομάτως. Συνεπώς όλες οι αιτήσεις ρίπτονται στη διαδικασία άντλησης, ελέγχου, διόρθωσης και συμπλήρωσης στοιχείων και δικαιολογητικών από τους πιστωτές», είπε ο υπουργός.

Για το ίδιο θέμα διευκρίνισε πως όπως σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία ανάκτησης στοιχείων είναι ασύγχρονη, δηλαδή δεν ολοκληρώνεται επί τόπου, αλλά απαιτεί κάποιες ημέρες, προκειμένου να ανακτηθούν όλα τα δεδομένα. Όταν λοιπόν οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, τότε θα δρομολογηθούν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πρόταση ρύθμισης οφειλών εντός δύο μηνών. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουλίου και συνεπώς θα δούμε τις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέχρι τέλος Σεπτέμβριου.

Σχετικά με το πόσες προτάσεις θα δοθούν από τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αυτό δεν είναι δυνατόν εκ των προτέρων να απαντηθεί, καθώς για να δοθεί μια πρόταση ρύθμισης, εξετάζεται η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη μέσω του αλγορίθμου, εξετάζεται η ύπαρξη καταθέσεων τόσο στο εμπόριο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία των συνοφειλετών και εγγυητών.

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους πιστωτές να υποβάλλουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να επιτύχουν τη συνολική ρύθμιση όλων των οφειλών τους, τόσο από τους ίδιους, όσο και από τους εγγυητές τους

Σε σχέση με το εάν οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

«Μάλιστα, θεσπίζουμε και τις απαραίτητες νομικές δικλείδες, μέσω των οποίων ενθαρρύνονται οι τράπεζες να προβούν σε ρύθμιση των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων. Έτσι δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που απασχολεί πληθώρα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων», ανέφερε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ