Βάνα Παπαευαγγέλου: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε 2 εβδομάδες


Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Σε 2 μόλις εβδομάδες σχεδόν 5πλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 ημερών. Από 442 στην 1η Ιουλίου σε 1081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα υπερέβει τα 2000 κρούσματα.

Σταθερή χαμηλή παραμένη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 26 χρόνια. Το τελευταίο δεκαπαενθήμερο το 80% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα κάτω των 39 ετών.

Το νέο πανδημικό κύμα αφορούσε σε νέους αρχικά, άλλα 2 εβδομάδες αργότερα βλέπουμε σημαντική διασπορά της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους η μετάδοση τους χώρους διασκέδασης, σήμερα η διασπορά είναι εμφανής παντού.

Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μας. Η ιχνιλάτηση δείχνει κυρίως ότι όταν οι νέοι επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό, μεταφέρουν την λοίμωξη στο επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον στις μεγαλουπόλεις.

Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη. Ενώ ο αρθμός των ενεργών νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά υποτιμά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό φαίνεται και από το φαινόμενο των λεγόμενων ορφανών κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσούν και δεν μπορούν να βρούν το πιθανό κρούσμα μετάδοσης.

Η αύξηση της θετικότητας παρά τον αυξημένο αριθμό των τέστ που διενεργούνται, συνηγορεί υπέρ  της αύξησης της πανδημίας.

3, 5 ο δείκτης θετικότητας σήμερα

Η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης δέλτα και η χαλάρωση της τήρησης των μέτρων υπεύθυνες για την άυξηση της διασποράς του ιού στη χώρα. Κι ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε 2 εβδομάδες, παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ