Νίκος Χαρδαλιάς: Κώδωνας κινδύνου για 6 περιοχές της επικράτειας – Τα νέα μέτρα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, με τον 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε 25 περιφέρειες καταγράφονται περισσότερα από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Επιπλέον, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing λόγω πολύ υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Η κατάσταση σε αυτές τις 6 περιοχές επιβάλει εγρήγορση, επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες. Ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί στην Ίο 55 από 9. Υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη 56 από 24 στις 7. Επταπλασιαστεί στην Πάρο, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.

Τα μέτρα

  • Για τον σκοπό του περιορισμού της διασποράς, μεταφέρονται από την Παρασκευή 16 ιουλίου επιπλέον ΚΟΜΥ στις 6 άνω περιοχές για να διενεργεθούν εκτεταμένοι έλεγχοι.
  • Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φόρες την εβδομάδα. Η μια θα γίνεται με τη μέθοδο του σελφ τεστ και η άλλη με τη μέθοδο του rapid τεστ. Παράλληλα, έχουν την ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος των ελέγχων στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
  • Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ανάλογη υποχρέωση αφορά και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων/κρουαζιερόπλοιων.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ