Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για να μην «κοκκινίσουν» οι πορτοκαλί περιοχές


Σε ειδικό σχέδιο που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση αυξημένους ελέγχους προχωρά η κυβέρνηση για να μην ανέβουν στο «κόκκινο» έξι από τις «πορτοκαλί» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη του κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές από την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο που προβλέπει αυξημένους ελέγχους και τεστ για – σε πρώτη φάση – έξι περιοχές που έχουν μπει σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και οι οποίες, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς «είναι ένα βήμα πριν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων» δείχνοντας προς τα τοπικά lockdown.

Πρόκειται για:

  • Μύκονο
  • Ρέθυμνο
  • Ηράκλειο
  • Ίο
  • Σαντορίνη
  • Πάρο

Στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα.

Μια φορά αυτό θα γίνεται με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, αφορά, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Παράλληλα από σήμερα, Παρασκευή, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις 6 αυτές περιοχές για εκτεταμένο testing.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι:

  • στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 την Τετάρτη.
  • στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου.
  • στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου.
  • το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, 55 από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου.
  • στη Σαντορίνη έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε 56 από 24 στις 7 Ιουλίου
  • στην Πάρο έχουν 7πλασιαστεί, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.

«Θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και στις αρχές των περιοχών αυτών. Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί και για αυτό απαιτείται η συμβολή αλλά και η συνεργασία όλων μας. Το μέτρο είναι ξεκάθαρο και αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως διευκρινίστηκε θα ισχύει η δωρεάν διάθεση των self test, τέσσερα τον μήνα για τους ανεμβολίαστους τουλάχιστον για τον Ιούλιο, ενώ σε ό,τι αφορά τα rapid test αν αυτά διεξάγονται σε ιδιωτική δομή τότε το κόστος θα επιβαρύνει τον εργοδότη.

Εκεί, βέβαια, δεν είναι καθόλου βέβαιο το αν θα προκληθούν προστριβές ανάμεσα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ειδικότερα αν ο αριθμός των απασχολούμενων είναι μεγάλος και το κόστος για τον εργοδότη αυξάνεται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ