Εστίαση: Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες σε ανοιχτούς χώρους μπαρ και κέντρων διασκέδασης

Ανατροπή με τη λειτουργία της εστίασης – Αυτά θα ισχύουν για τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια και κλαμπ) – Τις επόμενες ώρες η ΚΥΑ

Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα μπορούν από σήμερα να επισκέπτονται τα κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια).

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ, που αναμένεται σε λίγες ώρες, θα προβλέπει ότι από σήμερα 16 Ιουλίου στους εξωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης δεν θα μπορούν να εισέρχονται οι μη εμβολιασμένοι, αλλά και ούτε όσοι έχουν κάνει rapid test.

Επίσης τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με 85% χωρητικότητα και μόνο για καθήμενους (κανένας όρθιος).

Σε ό,τι αφορά στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης η ΚΥΑ θα ορίζει πως απαιτείται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Στην ουσία πρόκειται για μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες \ εκτιμήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εικόνες συνωστισμού στα μπαρ το προηγούμενο διάστημα.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα παρέχεται το δικαίωμα στον εργοδότη να ενημερώνεται για τι ποιοι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι.

Επίσης για όσους δεν εμβολιαστούν και τεθούν σε αναστολή, δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση, αλλά ούτε και διάστημα ισχύος της αναστολής.

Για το δημόσιο θα υπάρξει σχετική διάταξη που θα δεν θα συνδέει τον εμβολιασμό με την ενεργοποίηση του πειθαρχικού συμβουλίου.

Πώς θα λειτουργούν εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας

Από το πρωί της Παρασκευής (16/7) έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα που θα διαρκέσουν σε πρώτη φάση μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, επαναλειτουργούν, ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως 85% της χωρητικότητάς τους. Το ίδιο θα ισχύει και στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους και τα θέατρα, με τις απαραίτητες αποστάσεις και μόνο με καθήμενους.

Στους κλειστούς χώρους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ θα επιτρέπεται και η είσοδος στους ανηλίκους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς, αρκεί να έχουν κάνει self test και να έχει δηλωθεί από τους γονείς. Οι ανήλικοι με δικαίωμα εμβολιασμού, υπάγονται στους γενικούς κανόνες.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή των rapid/μοριακών τεστ για είσοδο σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, θα γίνεται με την εφαρμογή «Covid Free GR», την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Διευκρίνισε, δε, ότι για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η εφαρμογή έχει τρία επίπεδα επαλήθευσης:

 • Πράσινο για κάτοχο του πιστοποιητικού που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
 • Κίτρινο για κάτοχο του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
 • Κόκκινο για κάτοχο που έχει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Όσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών διευκρινίστηκε ότι:

 • Για αυτό του εμβολιασμού ξεκινά να ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
 • Για αυτό της νόσησης ότι ισχύει έως και 6 μήνες μετά
 • Για τα rapid test ισχύουν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
 • Για τα PCR test ισχύουν 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
Τα πρόστιμα στην εστίαση
 • Στην πρώτη παράβαση για επιχειρήσεις εστίασης κάτω από 200 τμ το πρόστιμο ορίζεται σε 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες
 • Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες
 • Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.
 • Η επιβολή κυρώσεων θα μπορεί να επιβάλλεται και με αποδεικτικό υλικό μετά την παράβαση.
Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις

Από σήμερα οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν τα δύο σήματα που θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις τους, με τα οποία θα ενημερώνονται οι πελάτες για το αν ο υπαίθριος χώρος της επιχείρησης είναι μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ή και ο εισερχόμενος στον χώρο (εάν δεν είναι εμβολιασμένος) θα πρέπει να έχει κάνει τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ