Βυζίτσα, ένα παραδοσιακό χωριό με πηλιορείτικη αρχιτεκτονική

Απέχει 2 χλμ. από τις Μηλιές και 29 χλμ. από την πόλη του Βόλου
Η Βυζίτσα παίρνει ένα ελαφρύ προβάδισμα από όλα τα χωριά του Πηλίου, ειδικά τα τελευταία χρόνια καθώς έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό, αφού όλο και περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν στο χωριό για να θαυμάσουν από κοντά την τόση ομορφιά που το περιβάλλει.

Καλά κρυμμένη μέσα στα πλατάνια, η Βυζίτσα είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά στο Πήλιο, με επιβλητικά πηλιορείτικα αρχοντικά και πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο. Άλλωστε, όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου, πέφτει πάνω σε εκπληκτικές εικόνες. Ανακαινισμένα αρχοντικά, λιθόχτιστες σκεπαστές κρήνες και αμέτρητα καλντερίμια συνθέτουν το σκηνικό της Βυζίτσας, που έχει χαρακτηριστεί και ως «μουσείο της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής». Γι’ αυτό και ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός.

Τα περισσότερα από τα εντυπωσιακά παραδοσιακά σπίτια έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, όπου δέχονται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν και όπως συμφωνούν πολλοί, το Φθινόπωρο είναι μία μαγική εποχή για να επισκεφτεί κανείς τη Βυζίτσα, μιας και τα χρώματά του δημιουργούν ένα εκπληκτικό σκηνικό, που δένει αρμονικά με το τοπίο. Άλλωστε, το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων και βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή, με οξιές και αγριοκαστανιές. Μάλιστα, η Βυζίτσα μοιράζεται το ίδιο τοπίο με τις Μηλιές, το άλλο πανέμορφο χωριό του Πηλίου.

Το χωριό είναι γνωστό και για τη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, με τα αιωνόβια πλατάνια και τις γραφικές ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία. Μάλιστα, θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες πλατείες ορεινών χωριών, σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, η Βυζίτσα φημίζεται και για το ντόπιο κρασί και τσίπουρο της.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here