Lockdown: Η πιθανή παράταση και το πλάνο για την εστίαση

Lockdown: Αυξημένες οι πιθανότητες για παράτασή του και μέσα στον Μάρτιο μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Τι θα κρίνει την άρση μέτρων. Ποιο το πλάνο για την εστίαση

Τα τελευταία 24ωρα είχε γίνει σαφές σε όλους τους τόνους πως τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών της εβδομάδας, μαζί με αυτά στις αρχές της επόμενης, θα αποτελέσουν κριτήριο για πιθανό άνοιγμα κάποιων τομέων. Η 1η Μαρτίου είχε τεθεί σαν ημερομηνία – ορόσημο σχετικά με την άρση του lockdown, φαίνεται όμως πως η επιδημιολογική κατάσταση είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το τρέχων Lockdown θα είναι και το τελευταίο. Εκτίμησε, ωστόσο, πως όσο προχωράει η διαδικασία του εμβολιασμού και τα μέτρα τηρούνται – αναφέροντας πως στην παρούσα φάση δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα – η επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα θα έρθει νωρίτερα.

Εξήγησε, ωστόσο, πως στην επιτροπή των επιστημόνων δεν έχει συζητηθεί κανένα θέμα άρσης του Lockdown. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό θα συζητηθεί στα τέλη της εβδομάδας που έρχεται, έτσι ώστε να παρθεί η απόφαση τόσο για την Αττική όσο και για τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Με βάση το πώς έχουν κινηθεί και σε προηγούμενες καταστάσεις οι ειδικοί για να προκύψουν οι εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, σημαντικό ρόλο στο αν θα δώσουν το «ΟΚ» για μερική άρση των μέτρων θα έχουν οι αριθμοί που αφορούν τους διασωληνωμένους, ενώ στην εξίσωση έχουν μπει και οι μεταλλάξεις που αν μη τι άλλο προβληματίζουν ιδιαίτερα την επιτροπή. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, στη χώρα υπάρχουν περίπου 700 μολύνσεις με μεταλλαγμένα στελέχη, που έχουν συμβάλλει στην αθρόα διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα.

Το πλάνο για την εστίαση

Την ίδια ώρα, ένας κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης. Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, καταστήματα και θέσεις εργασίας είναι υπό άμεση απειλή και στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που θα καταφέρει να λειτουργήσει ξανά η εστίαση, έτσι ώστε να αποφύγει τον οικονομικό «στραγγαλισμό».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εκπονηθεί νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή (19.02), λέγοντας πως η ώρα της επαναλειτουργίας πλησιάζει.

Εκτίμησε επίσης ότι οι χώροι εκδηλώσεων όπως τα κτήματα που τελούνται γάμοι και οι εταιρίες catering, θα ανοίξουν από τις αρχές Μαΐου.

«Ζητώ συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως Υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός εκτίμησε ότι στην Επιστρεπτέα 6, οι επιχειρήσεις της εστίασης που παρέμειναν όλο τον Ιανουάριο κλειστές θα έχουν πλεονέκτημα στη στήριξη έναντι εκείνων που λειτούργησαν έστω και με αυστηρά μέτρα, καθώς έχει σχεδιαστεί να είναι μηνιαία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here