NASA: Με μουσική Β. Παπαθανασίου, το Juno κάνει το ταξίδι του σε Δία και Γανυμήδη [vid]


Σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis) ντύθηκε το μαγευτικό ταξίδι του Juno στο διάστημα. To Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια παρέδωσε το βίντεο της εξερεύνησης του Juno στον πλανήτη Δία και τον Γανυμήδη. Τις μαγευτικές εικόνες επέλεξε να επενδύσει με την μουσική του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του κ. Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη. 

Το Juno εξερευνά το περιβάλλον του πλανήτη Δία από το 2016 και κινείται σε πολική τροχιά γύρω του, ενώ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το επόμενο κοντινό του πέρασμα σε λίγες μέρες και ειδικότερα την 21η Ιουλίου.

Στο βίντεο που προσομοιώνει μέρους του ταξιδιού του Juno στο διάστημα, το διαστημόπλοιο ξεκινά με την προσέγγιση του Γανυμήδη στις αρχές Ιουνίου σε απόσταση μόλις 1.000 χιλιομέτρων και κινούμενο με ταχύτητα περίπου 67.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο θεατής εικονικά «ίπταται» μόλις 3.400 χιλιόμετρα πάνω από τα πολύχρωμα σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα. Σε αυτή τη φάση, το βαρυτικό πεδίο του Δία έχει επιταχύνει το σκάφος στα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στο βίντεο περιλαμβάνονται και προσομοιώσεις των κεραυνών που μαστίζουν διαρκώς την ταραγμένη του ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται πως το Juno είναι το δεύτερο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 1995 έως το 2003. Έως το 2025 θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη του Δία και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη (2022) και την Ιώ (2023). Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Παρακολουθείστε το ταξίδι του Juno στο διάστημα σε μουσική Παπαθανασίου στο βίντεο που ακολουθεί:

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου – Vangelis

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) ευρύτερα γνωστός Vangelis, είναι Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner1492: Χριστόφορος ΚολόμβοςΑλέξανδροςΕλ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ