Γη Ζωή: Μελέτη αρχαίων διαμαντιών δείχνει ότι η Γη ήταν κατάλληλη για ζωή τουλάχιστον από 2,7 δισ. χρόνων


Μια μοναδική μελέτη αρχαίων διαμαντιών ηλικίας 2,7 δισεκατομμ. ετών έδειξε ότι η βασική χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας της Γης που την καθιστά κατάλληλη για την ανάπτυξης της ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας υπάρχει τουλάχιστον από τότε. Τα πτητικά που διατηρήθηκαν στα διαμάντια που βρέθηκαν σε αρχαία βράχια ήταν παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο σημερινό μανδύα της Γης, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία θεμελιώδης αλλαγή στις αναλογίες των πτητικών τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό δείχνει ότι μία από τις βασικές πλανητικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της ζωής εμφανίστηκε αμέσως μετά το σχηματισμό της Γης και έκτοτε παρέμεινε αρκετά σταθερή.

Οι ερευνητές μελέτησαν διαμάντια που βρίσκονταν παγιδευμένα σε βράχο 2,7 δισεκατομμυρίων ετών από το Wawa, στη λίμνη Superior του Καναδά. Αυτό σημαίνει ότι τα διαμάντια είναι τουλάχιστον τόσο παλιά όσο και τα βράχια στα οποία βρέθηκαν ή πιθανώς και παλαιότερα. Είναι δύσκολο να χρονολογήσουμε τα ίδια διαμάντια, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, επομένως η χρονολόγηση των βράχων μας δίνει μια ελάχιστη ηλικία των διαμαντιών.

Παρουσιάζοντας το έργο της ομάδας του στο Goldschmidt Geochemistry Conference, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Dr. Michael Broadly (University of Lorraine, Γαλλία) είπε: “Η αναλογία και η σύνθεση των πτητικών αντικατοπτρίζει αυτό που βρέθηκε στο μανδύα της Γης και δεν έχουμε αποδείξεις σημαντικής αλλαγής από τότε που σχηματίστηκαν αυτά τα διαμάντια, 2,7 δηλαδή δισεκατομμύρια χρόνια πριν”.

Τα πτητικά, όπως τα είδη υδρογόνου, αζώτου και άνθρακα είναι ελαφρά χημικά στοιχεία και ενώσεις, που μπορούν να εξατμιστούν εύκολα λόγω θερμότητας ή αλλαγών πίεσης. Είναι απαραίτητα για τη ζωή, ειδικά ο άνθρακας και το άζωτο. Δεν είναι όλοι οι πλανήτες πλούσιοι σε πτητικά στοιχεία. Η Γη ωστόσο είναι και παρομοίως η Αφροδίτη. Γενικά, ένας πλανήτης πλούσιος σε πτητικά στοιχεία έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τη ζωή, γι ‘αυτό μεγάλο μέρος της αναζήτησης ζωής σε πλανήτες που περιβάλλουν μακρινά αστέρια έχει επικεντρωθεί στην αναζήτηση πτητικών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ