Κορονοϊός – Τζανάκης: Όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο


Για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο Σκαι τόνισε:

«Ανεπιφύλακτα εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.»

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, είπε ότι θα προσέρχονται στα πανεπιστήμια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα. «Οι πρυτάνεις είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα campus των πανεπιστημίων.»

Στη συνέχεια ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανένα μας.»

Εκτίμησε, μάλιστα, πως σε αυτό το κύμα το 1/3 των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί.

«Από τη στιγμή που έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και εφόσον δεν θα υπάρχουν πια στελέχη της Άλφα, όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Το θέμα είναι το πώς θα μας βρει ο ιός.», ανέφερε και προσέθεσε:

«Αν μας βρει ανεμβολίαστους θα καθορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία. Δηλαδή, θα την αποκτήσουμε επώδυνα με διασωλήνωση ή με λίγα συμπτώματα και ήπια; Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα συναντηθούν με τον ιό κάποια στιγμή.»

Τέλος, είπε πως «αν ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι πολύ καλός και ξεπεράσουμε το 70-75% του ενήλικα πληθυσμού μαζί με τους εφήβους, απομένει μια μικρή δεξαμενή κόσμου, γύρω στο 1,5-2 εκατ. που θα είναι ανεμβολίαστος. Ο εμβολιασμός είναι που αποτρέπει τις νοσηλείες.»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ