Βάσεις 2021: Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ – Ποιες σχολές θα δουν άνοδο έως και 6.000 μόρια

Βάσεις 2021: Οι επιδόσεις των υποψηφίων των Πανελληνίων σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής  δείχνουν πως θα έχουμε άνοδο των βάσεων σε δημοφιλείς σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ πιθανές αυξομειώσεις θα καταγραφούν μόνο στα τμήματα και στις σχολές που κινούνται σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή σε αυτά των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών και στα Οικονομίας και Πληροφορικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αριθμός των υποψηφίων που θα μείνει εκτός ΑΕΙ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από το σύνολο των 90.851 υποψηφίων που διεκδικούν 77.415 θέσεις, υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω πολύ χαμηλών επιδόσεων 9.100 άτομα.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτυπώνει στη θεωρία την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στην πράξη όμως ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει τους 20.000 – 25.000 υποψηφίους.

Αυτό θα συμβεί καθώς η ΕΒΕ θα λειτουργήσει ως κόφτης εισακτέων με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων. Ενώ, πολλοί υποψήφιοι μπορεί να μη δηλώσουν ιδρύματα της περιφέρειας, αν και πληρούν τα νέα ακαδημαϊκά κριτήρια, γιατί δεν θα μπορεί η οικογένειά τους να καλύψει το υψηλό κόστος διατήρησης μίας ακόμη οικίας σε άλλη πόλη.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από τη δημοσιοποίηση της κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων προκύπτει:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,94, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 8.526, δηλαδή το 37,8% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,58, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 4.200, δηλαδή το 28,63% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,70, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 3.705, δηλαδή το 29% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,27, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 8.000 μόρια είναι 9.043, δηλαδή το 37,1% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2021

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Ανοδος στις δημοφιλείς σχολές και τμήματα αναμένεται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των αριστούχων και φέτος.

Νομικές, Ψυχολογίες θα ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για όλα τα τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 16.000 μόρια.

Κάτω από αυτό το όριο αναμένεται να υπάρξουν αυξομειώσεις, όχι θεαματικές, ενώ δεδομένη είναι η άνοδος των βάσεων σε τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 7.000 με 8.000 μόρια. Παρά τη νομοτελειακή άνοδο της βάσης τους λόγω του νέου ορίου που θέτει από φέτος η ΕΒΕ, πολλές σχολές θα ανοίξουν με «κενά» στον συνολικό αριθμό εισακτέων, καθώς δεν θα πετύχουν όλοι όσοι τις διεκδικούν στο μηχανογραφικό δελτίο την επίδοση που ορίζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Άνοδος αναμένεται σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές στο σύνολο των σχολών του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Οι αριστούχοι έχουν αυξηθεί, ενώ αντίστοιχα η εφαρμογή της ΕΒΕ θα οδηγήσει προς τα «πάνω», ακόμα και κατά 5.000 με 6.000 μόρια, τη βάση εισαγωγής σε πολλές σχολές και τμήματα που πέρσι αυτή κινούνταν γύρω από τα 3.000 μόρια.

Πολυτεχνικές σχολές και Φυσικομαθηματικές αναμένεται να δουν άνοδο, όχι μόνο στα κεντρικά Ιδρύματα αλλά και σε περιφερειακά.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Οι Ιατρικές, που πέρσι υπέστησαν σοβαρές απώλειες, φέτος αναμένεται να ανέβουν, ανακτώντας κάποια από τα «χαμένα» μόρια του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές, όπως Βιολογία, Φαρμακευτική, αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η άνοδος των βάσεων υπολογίζεται σύμφωνα με τους εκτιμητές ότι θα είναι καθολική σε όλες τις σχολές. Ο ανταγωνισμός για μία θέση σε δημοφιλείς επιλογές, όπως οι Ιατρικές και τα Παραϊατρικά, θα είναι υψηλός, ενώ με χαμηλό αριθμό πρωτοετών θα ξεκινήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος (σ.σ.: τουλάχιστον χαμηλότερο από τον αριθμό εισακτέων που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας) κάποιες από τις γεωπονικές σχολές, που πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές πτήσεις στις βάσεις εισαγωγής.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Άνοδος στις δημοφιλείς σχολές και σε όσες κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και πάνω αναμένεται στις οικονομικές σχολές κυρίως. Αυξομειώσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σε όσες κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι χαμηλόβαθμες σχολές, κυρίως αυτές που έχουν αντικείμενο τη Στατιστική, τα Μαθηματικά, τη Λογιστική και τη Διοίκηση και οι οποίες μέχρι πέρσι κινούνταν μεταξύ 4.000 και 6.000 μορίων, φέτος θα δουν άνοδο ακόμα και 4.000 μορίων, χωρίς όμως να καλυφθεί το σύνολο των εισακτέων τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτο καταφερε η κυβερνηση Μητσοτακη που αφησε την Παιδεια να καταρρευσει για να ασχοληθει αποκλειστικα με τους εμβολιασμους. Να χαιρονται την …………. επιτυχια τους και τη κ. Κεραμεως, τον ακρογωνιαιο λιθο της Παιδειας. Το σχεδιο να αδειασει η Ελλαδα απο Ελληνοπουλα, καλα παει.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ