Τι προκαλεί τις φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη; Οι ειδικοί απαντούν


Στο έλεος φονικής κακοκαιρίας βρίσκεται μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, με χώρες οπως η Γερμανία, το Βελγιο και η Ολλανδία να καταγράφουν περισσότερους απο 150 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής θα γίνουν ρουτίνα αν η ανθρωπότητα δεν αναλάβει άμεσα δράση για να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακόμη πιο ακραία φαινόμενα και οι άνθρωποι επιδεινώνουν την κατάσταση με τη συμπεριφορά και την απερισκεψία τους.

Συνδέονται οι πλημμύρες στην Ευρώπη με την κλιματική κρίση;

Είναι σχεδόν βέβαιο. Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι η διαταραχή στο κλίμα θα οδηγήσει σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνα, ξηρασία και πλημμύρες.

Οι ανθρώπινες εκπομπές από αναθυμιάσεις κινητήρων, τον εμπρησμό των δασών και τη βιομηχανική δραστηριότητα μεταξύ άλλων υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Καθώς η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται, κρατά περισσότερη υγρασία που φέρνει περισσότερη βροχή. Όλα τα μέρη που υπέστησαν πρόσφατα πλημμύρες – Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Τόκιο και αλλού – μπορεί να είχαν έντονη καλοκαιρινή βροχή ακόμη και χωρίς την κλιματική κρίση, αλλά τα φαινόμενα αποκλείεται να ήταν τόσο έντονα.

Υπήρχαν πάντα πλημμύρες και καύσωνες. Πώς ξέρουμε ότι οι άνθρωποι επιδεινώνουν τα φαινόμενα;

Πρώτον, τα ρεκόρ καταρρίπτονται πλέον πολύ πιο συχνά. Τα επτά πιο καυτά έτη στην στην καταγεγραμμένη ιστορία του κόσμου σημειώθηκαν όλα μετά το 2014.

Δεύτερον, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν στατιστική ανάλυση και μοντέλα υπολογιστών για να υπολογίσουν πόσο πιο πιθανό είναι τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα να είναι αποτέλεσμα του επιπλέον «βαρους» που προκάλεσαν οι άνθρωποι στο κλιματικό σύστημα.

Για παράδειγμα, οι ανθρώπινες εκπομπές έκαναν τον θανάσιμο «θόλο θερμότητας» στον Καναδά και τη Βόρεια Αμερική τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανό και το παρατεταμένο κύμα θερμότητας στη Σιβηρία πέρυσι περισσότερο από 600 φορές πιο πιθανό.

Ο Richard Betts, επικεφαλής της έρευνας για τις κλιματικές επιπτώσεις στο Met Office Hadley Center, λέει ότι τέτοιοι υπολογισμοί αφαιρούν το επιχείρημα ότι «τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν ούτως ή άλλως, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι ‘αυτά». Δεν έχει υπάρξει ακόμη μελέτη αναφοράς για τις τελευταίες πλημμύρες στην Ευρώπη, επειδή η ανάλυση διαρκεί αρκετές ημέρες.

Οι πλημμύρες συνδέονται με τη διαταραχή των jet streams. Αυτό επιβεβαιώνεται;

Αυτό παραμένει άγνωστο. Οι επιστήμονες του κλίματος βλέπουν τους αεροχειμάρρους ως μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις για την προηγουμένως αδιανόητη αύξηση σε ορισμένα πρόσφατα αρχεία.

Οι 24ωρες βροχοπτώσεις στο σταθμό Stammheim της Κολωνίας την Τετάρτη των 155 χιλιοστών έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ βροχόπτωσης στην πόλη. Πριν από δύο εβδομάδες, οι θερμοκρασίες στο Lytton «έσπασαν» το ημερήσιο ρεκόρ θερμότητας στον Καναδά κατά 5 βαθμούς Κελσίου.

Αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν ακόμη και τα χειρότερα σενάρια. Μια θεωρία είναι ότι η απώλεια πάγου στην Αρκτική έχει προκαλέσει αστάθεια στη ροή των jetstreams.

Δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση σε αυτό το θέμα, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολύ πιο επικίνδυνη τροχιά, από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερες πλημμύρες και καύσωνες;

Ναι. Οι κατασστροφικές πλημμύρες στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο και αλλού την περασμένη εβδομάδα ήταν ασυνήθιστες σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά θα είναι πιο συχνές στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, το Met Office Hadley Center προβλέπει «θερμότερους, υγρότερους χειμώνες και θερμότερα, ξηρότερα καλοκαίρια, καθώς και αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων φαινομένων».

Εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές, τα σοβαρά κύματα θερμότητας, όπως αυτά του 2018, θα συμβαίνουν πιθανότητα κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2050. Αν και τα καλοκαίρια θα είναι γενικά πιο ξηρά, θα υπάρχει αύξηση της έντασης των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Γιατί υποτιμούν κάποιοι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Σε ορισμένους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας σκόπιμης στρατηγικής για την υπονόμευση της επιστήμης του κλίματος και την πολιτική ώθηση για τη μείωση των εκπομπών. Η συνήθεια παίζει επίσης ρόλο.

Για δεκαετίες, οι δημοσιογράφοι παρουσίαζαν τα κύματα ζέστης ως μια καλή είδηση ​​που απεικονίζεται άνετα με λουόμενους, παγωτά και πισίνες. Η υπερβολική προσοχή μπορεί επίσης να κάνει τους δημοσιογράφους να φοβούνται να μιλήσουν για κλιματική κρίση.

Την Τετάρτη, ο επιστήμονας του κλίματος Ed Hawkins εγκάλεσε το BBC για την αποτυχία να συμβαδίσει με την επιστήμη. Από τώρα και στο εξής, πρότεινε στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν τη φράση:

«Οι ειδικοί λένε ότι η αλλαγή του κλίματος αυξάνει ήδη τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και πολλά μεμονωμένα γεγονότα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επιδεινωθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ