Ξανά σε «οίστρο» προκλήσεων η Τουρκία – Πού στοχεύει ο Ερντογάν


Ευτυχώς να λέμε που στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία επαινέθηκε για την καλή της συμπεριφορά και επικαιροποιήθηκε η θετική ατζέντα διαλόγου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Άγκυρα. Ευτυχώς, δηλαδή, που επιβραβεύθηκε ο ειρηνοποιός Ταγίπ Ερντογάν και τιθασεύτηκε ο νεοθωμανικός οίστρος της Τουρκίας, διότι σε αντίθετη περίπτωση ένας Θεός ξέρει ποια θα ήταν η τουρκική αντίδραση. Ίσως η Τουρκία όχι απλώς να συνέχιζε αλλά να κλιμάκωνε την αναθεωρητική της στρατηγική στο Αιγαίο, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, με έγγραφο προς τον ΟΗΕ την αποστρατικοποίηση των νησιών, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτηση των διεθνών συνθηκών. Μπορεί να γινόμασταν μάρτυρες μιας νέας προκλητικής «καμπάνιας» της Άγκυρας, με θύμα την Κύπρο και πεδίο δράσης τα «Κατεχόμενα», όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα έστηνε μια νέα φιέστα, προπαγανδίζοντας τα τουρκικά ανδραγαθήματα επί Αττίλα το 1974…

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ίσως, τελικά, οι νέες τουρκικές προκλήσεις με διττό χαρακτήρα και στόχο, απλώς να υπενθυμίζουν και στους πιο ρομαντικούς, αφελείς για κάποιους, ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες στρατηγικές στοχεύσεις, που δεν πρόκειται επ’ ουδενί να εγκαταλείψει. Αρκείται κάποιες φορές σε μικρές τακτικές υποχωρήσεις, που θα της επιτρέψουν να κερδίσει χρόνο, να δημιουργήσει-επιβάλλει τη δική της εικονική πραγματικότητα στο διεθνές περιβάλλον και κατόπιν να επανεκκινήσει με μεγαλύτερη ζέση και τόλμη τη στρατηγική της. Σε χρόνο dt, μετά την πρόσφατη Σύνοδο της Ε.Ε., η Τουρκία πέταξε από πάνω της τον μανδύα του καλού γείτονα και του ειρηνικού κράτους που επιζητά τον διάλογο και επιτέθηκε «διπλωματικά», φόρα παρτίδα, σε δύο χώρες μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αποστρατικοποίηση των νησιών και η Ελλάδα σε ρόλο παραβάτη

Σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Τουρκία επιχειρεί συστηματικά και με όλους τους συμβατούς και αθέμιτους τρόπους, να καταδείξει ότι η Αθήνα είναι αυτή που δεν τηρεί και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και ότι η ίδια είναι σε θέση άμυνας απέναντι στον προκλητικό γείτονα. Στη διπλωματική της φαρέτρα έχει προστεθεί ο ισχυρισμός της μη αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, έχοντας ως απώτερο στόχο να «κακολογήσει» την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβάτη.

Στις διερευνητικές επαφές και τον υποτιθέμενο ελληνοτουρκικό διάλογο που άρχισε και πάλι, σημαντικό γρανάζι στην τουρκική επιχειρηματολογία και αναπόσπαστο, πλέον, μέρος της ατζέντας της, είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών. Το θέμα, τέθηκε και στην περίφημη δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Δένδια, όταν ο τελευταίος ορθώς απάντησε πως «τα νησιά έχουν στρατιωτικές δυνάμεις, διότι απειλούνται». Βεβαίως, η Τουρκία χαρακτηρίζει εαυτόν ως θύμα και στην επιστολή της που κατατέθηκε στον ΟΗΕ (έχουν δημοσιευτεί κάποια αποσπάσματα στον τουρκικό Τύπο), υποστηρίζει ότι αυτή απειλείται από την παρουσία των ελληνικών δυνάμεων.

Η Άγκυρα, κάνει λόγο για παραβίαση, εκ μέρους της Αθήνας, των όρων που διέπουν τις διεθνείς συμφωνίες και μέσω ένα άλματος λογικής και διπλωματικής συλλογιστικής, φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ στο εξής ακραίο συμπέρασμα: πως εφόσον η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, δεν δύναται να καρπώνονται και τα θετικά γι’ αυτήν από τις συγκεκριμένες συμφωνίες, με τις οποίες έγινε κυρίαρχη στο Αιγαίο αλλά και στα Δωδεκάνησα… Εμμέσως πλην σαφώς, βλέπουμε άλλη μια έκφανση της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, που έχει ως αναφαίρετο κεντρικό στόχο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την αλλαγή του status quo στην περιοχή.

Η φιέστα στα Κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή που χτυπάει διπλωματικά την Ελλάδα, η Τουρκία συνεχίζει το κρεσέντο προσκλήσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία., καταδεικνύοντας ότι δεν της «καίγεται καρφί» για τις διεθνείς υποδείξεις και κυρίως για τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, απ’ όποια κλίμακα και αν προέρχονται. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου, για να γιορτάσει με παρελάσεις, εγκαίνια και λοιπές φιέστες,  την επέτειο από την τουρκική απόβαση στην Κύπρο. Δίνει έτσι, σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σπιθαμή από την πάγια θέση του αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, που είναι η λύση των δύο κρατών.

Πεδίον δόξης λαμπρό, ανοίγεται για «διάλογο» με την Τουρκία. Το πιστοποιούν και οι Ευρωπαίοι, άλλωστε…

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ