Κρίσεις πανικού : Δείτε πως συνδέονται τα ψυχοσωματικά με τον πόνο


Χωρίς αμφιβολία, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο πόνο έχουν ακούσει τη φράση, “Είναι όλα στο μυαλό σας.” Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε πόνος ,είτε προκαλείται από σπασμένο πόδι είτε από ινομυαλγία, υφίσταται επεξεργασία στον εγκέφαλο, ακριβώς δίπλα σε μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα.

Αυτή η αλληλεπικάλυψη ανάμεσα στο συναίσθημα και τον πόνο, ωστόσο, δεν αποτελεί οδόφραγμα για καλύτερη υγεία. Αντ ‘αυτού, μπορεί να προσφέρει μια οδό για τους ανθρώπους να αποκτήσουν τον έλεγχο του χρόνιου πόνου τους.

Ο πόνος και συγκίνηση αντανακλάται στον εγκέφαλο
  • Η συναισθηματική συνιστώσα του πόνου έλαβε πρόσφατα περισσότερη προσοχή στην επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, ένας νέος ορισμός του πόνου από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου τον περιγράφει ως «δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία».
  • Στην καρδιά του θέματος  ή πιο συγκεκριμένα, το κεφάλι  είναι ότι ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί μια ορισμένη επικάλυψη μεταξύ των κέντρων του συναισθήματος και του πόνου. Αυτή η οικονομία σχεδιασμού επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα αισθήσεων, όπως ένα μώλωπες γόνατο, ένα κομμένο δάχτυλο, θυμό και θλίψη.
  • Οι περιοχές του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με την αισθητηριακή αντίληψη, μοιράζονται την ακίνητη περιουσία με τις περιοχές του εγκεφάλου μας που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο
  • Επειδή τα συναισθήματα συνδέονται στενά με τα αισθητήρια κέντρα του εγκεφάλου, αυτό που αισθανόμαστε συναισθηματικά μπορεί να καθορίσει, εν μέρει, τι βιώνουμε φυσικά στο σώμα μας.
  • Παρατήρησα, εκ των υστέρων, ότι εκείνες τις στιγμές όπου ήμουν περισσότερο σε χειρότερο μέρος συναισθηματικά για τις ασθένειές μου ήταν επίσης στιγμές που δεν είχα το ίδιο κίνητρο για άσκηση και δεν είχα το ίδιο κίνητρο να βγαίνω με φίλους και τέτοια πράγματα .
  • Τα άτομα με χρόνιο πόνο συχνά αποφεύγουν την άσκηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση, δύο δραστηριότητες που μερικές φορές μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Ορισμένα συναισθήματα είναι πιο πιθανό να τροφοδοτήσουν αυτόν τον κύκλο πόνου.
  • Ο ίδιος ο πόνος μπορεί να τροφοδοτήσει αρνητικά συναισθήματα. Το ξύπνημα κάθε μέρα με εξουθενωτικούς πόνους που δεν θα φύγουν μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, δυσαρέσκεια και άγχος. Τα άτομα με χρόνιο πόνο ,που αριθμούν περίπου 100 εκατομμύρια στις ΗΠΑ , είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές διάθεσης ή άγχους.

Ακολουθεί βίντεο για τις κρίσεις πανικού

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ