24 Ιουλίου 2021

Φλεγμονές : Τρόφιμα που της προκαλούν

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή ανάλογα με την κατάσταση. Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος προστασίας του σώματός σας όταν είστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αμυνθεί από την ασθένεια και να τονώσει τη θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία .

 Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
  • Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης στη δυτική διατροφή.
  • Η ζάχαρη είναι 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη , ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι περίπου 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη.
  • Ένας από τους λόγους που τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.
  • Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στην οποία οι άνθρωποι έπιναν κανονική σόδα, σόδα διατροφής, γάλα ή νερό, μόνο εκείνοι στην κανονική ομάδα σόδας είχαν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, το οποίο οδηγεί στη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Η ζάχαρη μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής επειδή παρέχει υπερβολικές ποσότητες φρουκτόζης.
Τεχνητά trans λιπαρά
  • Τα τεχνητά trans-λιπαρά είναι πιθανώς τα ανθυγιεινά λίπη που μπορείτε να φάτε.
  • Δημιουργούνται προσθέτοντας υδρογόνο σε ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι υγρά, για να τους δώσουν τη σταθερότητα ενός πιο στερεού λίπους.
  • Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν trans λιπαρά και συχνά προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.
  • Τα φυσικά λιπαρά που απαντώνται στα γαλακτοκομικά και στο κρέας, τα τεχνητά trans λιπαρά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου .
  • Εκτός από τη μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης, τα τρανς λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τις αρτηρίες σας, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .

 Φυτικά και σπορέλαια

  • Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο, προάγουν τη φλεγμονή λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα .
  • Αν και ορισμένα διαιτητικά λίπη ωμέγα-6 είναι απαραίτητα, η τυπική δυτική διατροφή παρέχει πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται οι άνθρωποι.
  • Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 , όπως λιπαρά ψάρια, για να βελτιώσετε την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και να αποκομίσετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των ωμέγα-3.
  • Οι ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το λινελαϊκό οξύ, το πιο κοινό διατροφικό οξύ ωμέγα-6, δεν επηρεάζει φλεγμονώδεις δείκτες .

Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες

  • Οι υδατάνθρακες έχουν πάρει ένα κακό ραπ.
  • Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες προβληματικοί.
  • Οι αρχαίοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες για χιλιετίες με τη μορφή χόρτων, ριζών και φρούτων .
  • Η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή .
  • Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Το Fiber προάγει την πληρότητα, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο.

Ακολουθεί βίντεο για την διατροφή

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here