Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 19 Ιουλίου


Eορτολόγιο: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 19 Ιουλίου

Σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουλίου, τιμάται η μνήμη του Οσίου Δίου, της Οσίας Μακρίνης αδελφής Μεγάλου Βασιλείου.

Έτσι γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν τα ονόματα: Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά, Διός, Δίας, Μακρίνα.

Οσία Μακρίνα

Η πρεσβύτερη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Νύσσης, η οποία αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία για τον ενάρετο βίο της. Η μνήμη της τιμάται στις 19 Ιουλίου.

Η Μακρίνα γεννήθηκε περί το 327 στην Καισάρεια της Καππαδοκίας (σημερινό Καϊσερί Τουρκίας) και ήταν κόρη Βασιλείου του Γέροντος και της Εμμέλειας, τους οποίους η Εκκλησία ανακήρυξε Αγίους. Σε ηλικία 12 ετών, η άκρως ευειδής Μακρίνα αρραβωνιάστηκε ένα σώφρονα, πλούσιο και ελεήμονα άνδρα, ο οποίος πέθανε προτού τελεστεί ο γάμος τους.

Έκτοτε δεν θέλησε να συνάψει νέα σχέση και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των μικρότερων τέκνων της οικογενείας της, επί των οποίων άσκησε βαθύτατη επίδραση, ιδίως επί του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Νύσσης.

Μετά την ενηλικίωσή τους, η Μακρίνα εγκαταστάθηκε στον Πόντο, παρά τον ποταμό Ίρη, όπου δημιούργησε ένα κοινόβιο («Φροντιστήριον») μαζί με τη μητέρα της και τις πρώην υπηρέτριές της και επιδόθηκε στη μελέτη της Γραφής και της θεολογικής γραμματείας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σπουδαία θεολογική μόρφωση.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ