Γαλλία: Εμπρησμοί και λεηλασίες σε εμβολιαστικά κέντρα της χώρας


Δύο κέντρα εμβολιασμού λεηλατήθηκαν, στη Γαλλία εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της θέσπισης αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την κυβέρνηση.

Ένας χώρος εμβολιασμού στη νοτιοανατολική Γαλλία βανδαλίστηκε και πυρπολήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Ένα 24ωρο αργότερα, μια άλλη κλινική στα νοτιοδυτικά της χώρας, καταστράφηκε σε μία ακόμη εμπρηστική επίθεση, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν σε ένα σαββατοκύριακο διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την αναχαίτιση της Covid-19.

Το Σάββατο, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία για να καταγγείλουν τους κανόνες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λοιμώξεων.

Τα αμφιλεγόμενα μέτρα περιλαμβάνουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους επαγγελματίες υγείας και «δελτία υγείας» για την πρόσβαση στους περισσότερους δημόσιους χώρους.

Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι παραβιάζει τις ελευθερίες τους και τα δικαιώματά τους.

Ένα γκράφιτι κατά των εμβολίων εντοπίστηκε κοντά σε ένα βανδαλισμένο κέντρο εμβολιασμού στο Lans-en-Vercors κοντά στη νοτιοανατολική πόλη της Γκρενόμπλ. Η εμπρηστική επίθεση του Σαββάτου είχε στόχο μια κλινική στο χωριό Urrugne κοντά στο Μπιαρίτζ στα νοτιοδυτικά.

Εν τω μεταξύ, σε μία συγκέντρωση στο Παρίσι το Σάββατο, η Γαλλίδα πολιτικός Μαρτίν Βονέρ κάλεσε τους διαδηλωτές να «πολιορκήσουν» τα γραφεία των βουλευτών που υποστηρίζουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Σκεπτικίστρια των εμβολίων, η Βονέρ βρέθηκε στο στόχαστρο νομικής έρευνας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αντιπολιτευόμενη ομάδα της στο κοινοβούλιο την Κυριακή. Στη συνέχεια είπε οτι οι δηλώσεις της ήταν εσφαλμένες.

Η Γαλλία έχει βιώσει πολλές πράξεις βίας και βανδαλισμού εναντίον βουλευτών που υποστηρίζουν τους νέους κανόνες εμβολιασμού. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού, αφού ο πρόεδρος Μακρόν παρουσίασε το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνησή του προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, η οποία προκαλεί αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 111.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έπληξε σοβαρά την οικονομία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύουν τη γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησαν για ένα τέταρτο κύμα μέσα στους επόμενους μήνες. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους έχουν λάβει την πρώτη δόση και λιγότερο από το 40% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος δισταγμός απέναντι στα εμβόλια στη Γαλλία. Μια μελέτη του Ipsos στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των πολιτών σκόπευαν να κάνουν το εμβόλιο.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ