17 Αυγούστου 2022

Mέσα κοινωνικής δικτύωσης : Η επίδρασή της στην ψυχική υγεία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, είναι στατιστικά πιο πιθανό να χρησιμοποιείτε κοινωνικά μέσα από ό, τι όχι – πολύ. Περίπου το 77% όλων των Αμερικανών έχουν κάποιο είδος κοινωνικής δικτύωσης. Παρά τη δημοτικότητα των πλατφορμών κοινωνικών μέσων και την ταχύτητα με την οποία έχουν εισαχθεί σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη σαφών δεδομένων σχετικά με το πώς μας επηρεάζουν προσωπικά: τις συμπεριφορές μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις και την ψυχική μας υγεία .

Πως συνδέονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το άγχος

  • Μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη, το άγχος, την κακή ποιότητα ύπνου , τη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, την απροσεξία και την υπερκινητικότητα – συχνά σε εφήβους και εφήβους.
  • Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου παρατηρητικό ή συσχετιστικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι δεν αποδεικνύουν εάν η μία προκαλεί ή όχι την άλλη.
  • Ένα κοινό επιχείρημα κατά της θεωρίας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τα άτομα πιο καταθλιπτικά και μοναχικά είναι απλά ότι ίσως όσοι είναι πιο καταθλιπτικοί και μοναχικοί έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα ως τρόπο προσέγγισης.

Τα κοινωνικά μέσα προκαλούν κατάθλιψη
  • Μια νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει στην πραγματικότητα αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της χρήσης των κοινωνικών μέσων και των αρνητικών επιπτώσεων στην ευημερία, κυρίως κατάθλιψη και μοναξιά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία.
  • Αυτό που βρήκαμε συνολικά είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε λιγότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα είστε λιγότερο καταθλιπτικοί και λιγότερο μοναχικοί, πράγμα που σημαίνει ότι η μειωμένη χρήση των κοινωνικών μέσων είναι αυτό που προκαλεί αυτή την ποιοτική αλλαγή στην ευημερία σας», δήλωσε ο Jordyn Young, συνεργάτης. συγγραφέας της εφημερίδας και πρεσβύτερος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.
  • Πριν από αυτό, το μόνο που μπορούσαμε να πούμε ήταν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κακών αποτελεσμάτων με την ευημερία», είπε.
  • Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί αιτιώδης σύνδεσμος στην επιστημονική έρευνα.
  • Η μελέτη περιελάμβανε 143 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Ανατέθηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες: μία που θα συνέχιζε τις συνήθειες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ως συνήθως ή μια που θα περιόριζε σημαντικά την πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική υγεία

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ