Η μετάλλαξη Δέλτα πιέζει τις μετοχές, αλλά όχι τα ομόλογα


Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, εν μέσω συνέχισης των αγορών ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, ωστόσο αυτή η θετική εξέλιξη δεν επιδρά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομική μεγέθυνση και ειδικά στον τουρισμό.

Οι αποδόσεις έχουν διαμορφωθεί σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και έχει διευκολυνθεί η εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου άντληση σημαντικών ποσών από την αγορά μέσω της έκδοσης ομολόγων μεγάλης διάρκειας με ιστορικά χαμηλό κόστος.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,671%, η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου ανέρχεται στο 0,809% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο -0,123%.

Το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν θα ανανεωθεί και μετά το Μάρτιο του 2022 η απόφαση του Ευρωσυστήματος για τη χορήγηση παρέκκλισης (waiver) από τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ευρωσυστήματος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς οι ευνοϊκές διεθνείς νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν διευκολύνει, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και τις λήξεις χρέους, μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ