Θάλασσα: Η θάλασσα ως ενισχυτικός παράγοντας ψυχικής υγείας [vid]

Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι σύντομοι περίπατοι κατά μήκος της παραλίας μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία. Η θάλασσα ως γαλάζιος χώρος – πηγή νερού δηλαδή όπως ο ωκεανός, η λίμνη, το ποτάμι –  συνδέεται με πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική υγεία

  • Είναι μια αλλαγή τοπίου θεραπευτική

Ορισμένες μελέτες συδέουν την εμπειρία της βίωσης της ίδιας συνθήκης ξανά και ξανά – ρουτίνα – με συναισθήματα άγχους και στρες. Όταν νιώθετε πως η ρουτίνα στην καθημερινότητά σας αρχίζει να λειτουργεί περιοριστικά ή/και επιβαρυντικά για τη συναισθηματική σας υγεία, σκεφτείτε να αλλάξετε τις παραστάσεις σας, κάνοντας μια μικρή απόδραση στη θάλασσα. Καθώς οι ασθήσεις σας ενεργοποιούνται χάρη στα νέα ερεθίσματα – η θέα της θάλασσας, οι μυρωδιά της, ο φρέσκος θαλασσινός αέρας, ο χλαρωτικός ήχος των κυμάτων, το νευρικό σας σύστημα αναζωογονείται. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας κατάσταση και να αυξήσει τα συναισθήματα χαλάρωσης.

  • Βελτιώνει τη γενική ευημερία

Η έκθεση στον ήλιο και στον ωκεανό είναι ιδανική για την ψυχική σας υγεία. Η βόλτα στη θάλασσα και το κολύμπι φαίνεται να ενισχύουν ολιστικά την υγεία – σωματική, ψυχική και συναισθηματική. Ειδικότερα, το κολύμπι είναι μια άσκηση που σας επιτρέπει να είστε παρόντες/παρούσες στη στιγμή, δίνοντάς σας μια περίοδο παύσης από τις συνεχείς σκέψεις που προκαλούν ανησυχία.

  • Μειώνει το άγχος

Η αίσθηση χαλάρωσης και ασφάλειας που προσφέρει η παρουσία στη φύση, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των ορμονών του στρες. Ομοίως, ο χρόνος στη θάλασσα και οι περίπατοι κατά μήκος της παραλίας μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και την διέγερση του νευρικού συστήματος. Αυτό σας προσφέρει μια αίσθηση χαλάρωσης και δρα αγχολυτικά.

  • Ανυψώνει τη διάθεσή σας

Ο χρόνος στην παραλία αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας και προάγει τη χαλάρωση. Άτομα με διαταραχή έλλειψης προσοχής μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τις βόλτες στη θάλασσα. Το περπάτημα κατά μήκος της ακτής μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο απομονωμένοι και πιο ευτυχισμένοι.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ