Βιταμίνη Ε: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε και τα οφέλη της στην υγεία [vid]


Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε από φυσικά τρόφιμα βοηθά στην προστασία του σώματός σας από τις ελεύθερες ρίζες, μικρά μόρια που έχουν συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες καθώς και με τη διαδικασία γήρανσης. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται ως αποτέλεσμα φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών, συνηθειών όπως το κάπνισμα και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Το χρόνιο άγχος και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας.

Η δύναμη της βιταμίνης Ε στη διατροφή σας

Εκτός από το ότι δρα ως αντιοξειδωτικό κατά των ελεύθερων ριζών, η βιταμίνη Ε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε ορισμένες νευρολογικές λειτουργίες και βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ενώ ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικά προγράμματα κατά της αλλεργίας και για γυναίκες που αναζητούν να διευκολύνουν τις εμμηνορροϊκές κράμπες μέσω της διατροφής. Είναι επίσης μια σημαντική βιταμίνη για την διατήρηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη των πρόωρων σημαδιών γήρανσης, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε

  • Έλαια σπόρων

Το ηλιέλαιο παρέχει 41 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ανά 100 γραμμάρια λάδι. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα φυτικά έλαια και σπορέλαια που είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, όπως το αμυγδαλαίο και τα έλαια σπόρων σταφυλιών. Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα έλαια αυτά έχουν επίσης πολλές θερμίδες, οπότε έχετε το νου σας όταν τα χρησιμοποιείτε, να το κάνετε με μέτρο.

  • Ηλιόσποροι

Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε (33 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια) και παρέχουν ένα φορτίο διαιτητικών ινών, βιταμινών Β, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έρχονται δεύτερα μετά τους ηλιόσπορους όσον αφορά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Ανά 100 γραμμάρια, παρέχουν 26 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε. Για μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε αμύγδαλα που έχουν δεν έχουν ψηθεί και δεν περιέχουν αλάτι.

  • Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι

Εκτός από τους ηλιόσπορους και τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το κουκουνάρι είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Ε. Παρέχουν 15 και 9 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ανά 100 γραμμάρια, αντίστοιχα. Τα φυστίκια πεκάν και τα κάσιους περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες.

  • Αυγοτάραχο

Εάν είστε λάτρεις των θαλασσινών, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το αυγοτάραχο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αυγοτάραχου παρέχει κατά μέσο όρο περίπου 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε (ή 35 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας). Και το καλύτερο είναι ότι η αυγοτάραχο είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, οπότε είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ