Νιγηρία: Μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από «ληστοσυμμορίτες»


Βαριά οπλισμένοι κακοποιοί, τους οποίους οι νιγηριανές αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»–, κατέρριψαν ελαφρύ βομβαρδιστικό Alpha Jet (Dassault/Dornier) στη βορειοδυτική Νιγηρία, ανακοίνωσε χθες η Πολεμική Αεροπορία της αφρικανικής χώρας, διευκρινίζοντας ότι ο χειριστής του επέζησε.

Το αεροσκάφος «επέστρεφε από επιτυχή αποστολή» εναντίον «ληστοσυμμοριτών» όταν δέχθηκε «σφοδρά εχθρικά πυρά» τα οποία «προκάλεσαν τη συντριβή του στην πολιτεία Ζαμφαρά», εξήγησε το νιγηριανό γενικό επιτελείο αεροπορίας σε ανακοίνωσή του.

«Ευτυχώς, ο θαρραλέος πιλότος (…) κατάφερε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του» και να σωθεί, προστίθεται στο κείμενο.

«Χάρη στο ένστικτο επιβίωσής του, ο πιλότος, ο οποίος έγινε στόχος σφοδρών πυρών και στο έδαφος από πλευράς των ληστοσυμμοριτών, μπόρεσε να τους ξεφύγει και προσέφυγε σε κοντινή κοινότητα». Κατόπιν κινήθηκε «προς την κατεύθυνση στρατιωτικής βάσης» όπου μπόρεσε τελικά να φθάσει «ασφαλής».

Τον Μάιο 11 αξιωματικοί, ανάμεσά τους ένας ανώτατος, ο υποστράτηγος Ιμπραήμ Αταχίρου, σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη εν μέσω κακοκαιρίας στη γειτονική επαρχία Καντούνα.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην στρατηγός, στην εξουσία από το 2015, δέχεται ολοένα σφοδρότερες επικρίσεις για την ανικανότητά του να εγγυηθεί την ασφάλεια στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, που έχει πιαστεί στην αρπάγη πολλαπλών ταυτόχρονων κρίσεων στο πεδίο αυτό.

Η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία έχει μετατραπεί εδώ και περίπου μια δεκαετία σε θέατρο επιθέσεων συμμοριών κακοποιών που λεηλατούν, δολοφονούν, πυρπολούν σπίτια και απαγάγουν για λύτρα.

Ο στρατός ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην περιοχή με σκοπό να βάλει τέλος στη δράση των «ληστοσυμμοριτών», που από τα τέλη της περασμένης χρονιάς διαπράττουν ολοένα πιο συχνά απαγωγές μαθητών ή φοιτητών για να αποσπούν λύτρα.

Οι κακοποιοί έχουν ορμητήρια στρατόπεδα στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Είναι η πρώτη φορά που οι «ληστοσυμμορίτες» μπόρεσαν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος. Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία λυμαίνεται τη βορειοανατολική Νιγηρία, είχε ανακοινώσει πως κατέρριψε άλλο Alpha Jet τον Απρίλιο.

Ο νιγηριανός στρατός βασίζεται ολοένα περισσότερο στην αεροπορία για την αντιμετώπιση των συμμοριτών, διεξάγοντας επιχειρήσεις μέρα και νύχτα. Διαβεβαιώνει πως έχει «εξουδετερώσει» – δηλαδή σκοτώσει – εκατοντάδες κακοποιούς μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αλλά ο ισχυρισμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ