Πότε δεν θεωρείται προσαύξηση περιουσίας το έμβασμα σε λογαριασμό του εξωτερικού


Το έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικύ δεν θεωρείται ότι προέρχεται από άγνωστη πηγή ή αιτία ώστε να θεωρείται προσαύξηση περιουσίας.

Κατόπιν προσφυγής φορολογούμενου στη Δικαιοσύνη, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι το έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος του εξωτερικού που αποτελεί μεμονωμένη συναλλαγή, κατά την κοινή πείρα, σχηματίζεται από προηγούμενες καταθέσεις στην ημεδαπή και αποτελεί νόμιμο δικαίωμα διαχείρισης της περιουσίας του φορολογούμενου.

Συνεπώς, η μεμονωμένη αυτή συναλλαγή δεν εμπίπτει στην έννοια της προσαύξησης περιουσίας, χωρίς την σύγκρισή της με την προηγούμενη ταμειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Σημειώνεται ότι διαφορετικό είναι το ζήτημα του τρόπου σχηματισμού και της προέλευσης των καταθέσεων που συλλέχθηκαν και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο, η φορολογική Αρχή θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην εξέταση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών και της πηγής των κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, καθώς και στην αντιπαραβολή αυτών με τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου.

Την άποψη του Διοικητικού Εφετείου επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Εφετειακής Απόφασης (ΣτΕ 90/2021).


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ