«Μαύρο κουτί» η επιδότηση πάγιων δαπανών – Παραμένουν άγνωστα τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Τον προσδιορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης με την μορφή της επιδότησης πάγιων δαπανών αναμένουν ακόμη με αγωνία οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο θα αφορά σε δαπάνες όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Οι επιχειρήσεις-δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει να παρουσιάζουν κατά την επιλέξιμη περίοδο μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ως προς την μορφή της ενίσχυσης, σύμφωνα με εξαγγελίες αυτή θα έχει την μορφή «πιστωτικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο είναι να εξειδικευθούν το συντομότερο οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της χορήγησης ενίσχυσης.

Ο προσδιορισμός των κριτηρίων επιλεξιμότητας έχει ήδη καθυστερήσει δεδομένου ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο μήνες από την θέσπιση της διάταξης που προβλέπει το μέτρο. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή τους τελευταίους μήνες είναι σημαντικό να μπορούν να προϋπολογίσουν την ενίσχυση αυτή ενόψει της επικείμενης επαναλειτουργίας τους.

Κατά πληροφορίες αυτή την εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις λεπτομέρειες για τα ακριβή ποσοστά επιδότησης που θα λάβουν.

Ήδη περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 74.000 που υπέβαλλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών αναμένεται να λάβουν το πιστωτικό για την πληρωμή των φετινών φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος να ξεκινήσει μέσα στο μήνα.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ