Μπιλ Κλίντον: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε «σνομπάρει» τη βασίλισσα Ελισάβετ για…να πάει για ψώνια


Ο Μπιλ Κλίντον είχε αγνοήσει –ευγενικά- το βρετανικό κατεστημένο για να ζήσει ως…τουρίστας στο Λονδίνο, να απολαύσει παραδοσιακό ινδικό φαγητό και να απολαύσει μία χαλαρή επίσκεψη μακριά από τις επιταγές του πρωτοκόλλου στο Λονδίνο

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος απέρριψε…το τσάι με τη βασίλισσα και το δείπνο στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία Τσέκερς επειδή ήθελε να νιώσει σαν «τουρίστας» και να δοκιμάσει ένα ινδικό εστιατόριο κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Τόνι Μπλερ ως πρωθυπουργό, αποκαλύπτουν έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ήθελε να κάνει ο Μπιλ Κλίντον όλες τις απαραίτητες “στάσεις”, σε μία επίσκεψη που θεωρήθηκε κρίσιμη για τη «δημιουργία καλής σχέσης» μεταξύ του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας και του τότε προέδρου των ΗΠΑ.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επικοινώνησαν με το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερώσουν ότι «Η Βασίλισσα θα ήταν πολύ χαρούμενη» να προσκαλέσει τους Κλίντον για τσάι στις 5μμ στη σύντομη μονοήμερη παράκαμψή τους από τις συνόδους κορυφής στο Παρίσι και τη Χάγη.

Το ζεύγος Κλίντον ωστόσο, αν και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση της βασίλισσας», «θέλησε να την απορρίψει ευγενικά», κατέγραψε ο τότε γραμματέας του Μπλερ, Φίλιπ Μπάρτον. Ο Λευκός Οίκος συμπληρώνει, έκανε το ίδιο «με την πρότασή μας για δείπνο στο Τσέκερς».

Αντ ‘αυτού, ο Κλίντον ήθελε χρόνο να πάει για ψώνια – «είπε ότι θέλει να γίνει τουρίστας» – και «εξέφρασε το ενδιαφέρον του να δοκιμάσει ινδικό φαγητό», σύμφωνα με ένα ενημερωτικό σημείωμα της Ντάουνινγκ Στριτ που κυκλοφόρησε από τα Εθνικά Αρχεία.

Η επίσκεψη εκείνη, πριν από δύο και πλέον δεκαετίες θεωρήθηκε πολύ σημαντική, με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς να συμφωνούν ότι πρέπει να «δείξουν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στον κόσμο ως δύο νέους, δυναμικούς και σοβαρούς ηγέτες»

Οι Αμερικανοί ήθελαν ένα «διασκεδαστικό» και «φωτογενές» γεγονός. Οι προτάσεις του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών – οι οποίες δεν προχώρησαν – περιελάμβαναν ένα μεσημεριανό γεύμα «με τον πρόεδρο (σαξόφωνο) και τον πρωθυπουργό (κιθάρα) να παίζουν μαζί μουσική για λίγο (με ή χωρίς άλλους μουσικούς που μπορεί να έδιναν το παρών στο μεσημεριανό γεύμα)». Και μία επίσκεψη σε παμπ («αρέσουν στους Αμερικανούς»).

Οι προτάσεις των Βρετανών για μια «βόλτα στην πλατεία Τραφάλγκαρ» πριν επισκεφθούν το καφέ Sports στο Haymarket, όπου και οι δύο άντρες “θα μπορούσαν να μάθουν να παίζουν διάφορα εξελιγμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια από μια ομάδα παιδιών” απορρίφθηκαν “απόλυτα” από τον Λευκό Οίκο ως «όχι αρκετά σοβαρές».

Τελικά, οι Κλίντον κατέληξαν να έχουν ελεύθερο χρόνο μεταξύ μιας κοινής συνέντευξης τύπου και ενός δείπνου. Αντί για ένα ινδικό εστιατόριο, το δείπνο για τα ζεύγη Μπλερ και Κλίντον έγινε στο γαλλικό εστιατόριο Le Pont de la Tour κοντά στο Tower Bridge, όπου η αποδειξη των 300 λιρών περίπου δείχνει ότι τα δύο ζευγάρια γευμάτισαν με ψητή γλώσσα, άγριο σολομό και κουνέλι.

Πριν από την επίσκεψη, υπήρχαν ανησυχίες στον Λευκό Οίκο επειδή οι Κλίντον είχαν πρόσφατα επισκεφθεί τα Μπαρμπέιντος και είχαν μείνει σε ένα σπίτι που ανήκε στον Sir Anthony Bamford, «γνωστό υποστηρικτή των Συντηρητικών».

Υπήρχαν φόβοι «αυτό θα μπορούσε να παρεξηγηθεί ή να παρερμηνευθεί στο Λονδίνο», αποκαλύπτουν τα έγγραφα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος δεν γνωρίζε καθόλου τον Μπάμφορντ. «Αλλά το ακίνητο που διαθέτει τυχαίνει να βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία από την άποψη της ασφάλειας και από άλλες απόψεις».

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ