Ινδία: Οι θάνατοι από κορονοϊό είναι πιθανόν 4 εκατομμύρια και όχι 400.000 – Τι λέει νέα έρευνα


Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας  στην Ινδία μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και ίσως ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια νεκρούς, εκτιμά νέα μελέτη, που “εξισώνει” τα θύματα στην ασιατική χώρα με τον παγκόσμιο απολογισμό των νεκρών από κορονοϊό.

Πριν από λίγες ημέρες ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε το τραγικό ορόσημο των 4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τον ίδιο ακριβώς αριθμό νεκρών θρηνεί κατά πάσα πιθανότητα και η Ινδία, που χτυπήθηκε σημαντικά από την πανδημία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που προκαλεί ανησυχία και ερωτήματα.

Οι θάνατοι από κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ινδία θα μπορούσαν να είναι 10 φορές περισσότεροι από τον επίσημο αριθμό, καθιστώντας την επιδημία τη χειρότερη ανθρώπινη τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι συντάκτες μία νέας έρευνας, της πιο ολοκληρωμένης που έχει γίνει έως τώρα για το πλήγμα του ιού στην ασιατική χώρα.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών της Ινδίας –414.000 νεκρί- είναι ένα εξαιρετικά υποεκτιμημένο ποσοστό, αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις ανησυχίες ως υπερβολικές και παραπλανητικές.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα εκτιμά ότι το «πλεόνασμα» θανάτων – το χάσμα μεταξύ εκείνων που καταγράφηκαν και εκείνων που υπολογίζονται ότι συνέβησαν εν τέλει – κυμαίνεται μεταξύ 3 εκατομμυρίων έως 4,7 εκατομμυρίων από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από τον τον πρώην επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της ινδικής κυβέρνησης Αρβιντ Σουμπραμανιάν και δύο άλλους ερευνητές από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανέφερε ότι η καταμέτρηση από τις αρχές μπορεί να μην έχει λάβει υπόψη τους θανάτους που συνέβησαν λόγου χάρη σε ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της καταστροφικής κορύφωσης των κρουσμάτων στις αρχές του έτους.

«Οι πραγματικοί θάνατοι είναι πιθανό να ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια και όχι εκατοντάδες χιλιάδες, καθιστώντας τον απολογισμό ως την αναμφισβήτητα χειρότερη ανθρώπινη τραγωδία της Ινδίας μετά τον διαχωρισμό και την ανεξαρτησία της χώρας», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση χρησιμοποίησε τρεις μεθόδους υπολογισμού: δεδομένα από το σύστημα εγγραφής που καταγράφει γεννήσεις και θανάτους σε επτά πολιτείες, εξετάσεις αίματος που δείχνουν τον επιπολασμό του ιού στην Ινδία παράλληλα με τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας COVID-19 και μια οικονομική έρευνα με τη συμμετοχή σχεδόν 900.000 ανθρώπων που γίνεται τρεις φορές το χρόνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους θανάτους από όλες τις αιτίες και συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τη θνησιμότητα τα προηγούμενα χρόνια – μια μέθοδος που θεωρείται ακριβής μέτρηση.

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένα κρατίδια της Ινδίας ανέβασαν τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό, αφού διαπίστωσαν χιλιάδες περιπτώσεις που δεν είχαν καταγραφεί στο παρελθόν. Αρκετοί Ινδοί δημοσιογράφοι έχουν επίσης δημοσιεύσει μεγαλύτερους αριθμούς, χρησιμοποιώντας κυβερνητικά δεδομένα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ