Ανοσοκύτταρα φύλα: Μελέτη δείχνει διαφορές στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων μεταξύ των δύο φύλων


Ανοσοκύτταρα φύλα: Σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, τα αρσενικά αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητα σε μια κατάσταση που ονομάζεται σήψη σε σχέση με τα θηλυκά. Η παρούσα μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην έρευνα ασθενειών και θεραπειών, ειδικά για τη σήψη, μια κατάσταση στην οποία το αμυντικό σύστημα του σώματος γίνεται επιβλαβές για τον εαυτό του. «Ένα μεγάλο μήνυμα είναι ότι με την ώθηση για εξατομικευμένη ιατρική, οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε ελάχιστες γενετικές διαφορές, αλλά βρίσκουμε ότι το φύλο -η μεγαλύτερη γενετική διαφορά όλων- είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος προγνωστικός παράγοντας για την ανοσολογική απόκριση που σπάνια λαμβάνεται υπόψη», είπε η Bérénice Benayoun, επίκουρη καθηγήτρια στο USC Leonard Davis School of Gerontology.

Τα ουδετερόφιλα ανταποκρίνονται σε λοιμώξεις με διάφορους τρόπους, όπως η κατάποση και πέψη ενός παθογόνου που εισβάλλει ή με αποκοκκίωση στην οποία εκκρίνουν πρωτεΐνες που καταστρέφουν τον εισβολέα. Μια άλλη μέθοδος που ανακαλύφθηκε το 2004 είναι η «NETosis», κατά οποία τα ουδετερόφιλα εκδιώκουν κλώνους δικού τους DNA, που ονομάζεται χρωματίνη, και δρουν ως παγίδα έξω από το κύτταρο. Αυτές οι εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων, τα λεγόμενα NET, παγιδεύουν και καταστρέφουν τα παθογόνα. Η Benayoun και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν διαφορές στη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων μεταξύ νέων και ηλικιωμένων ποντικών, καθώς και μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Τα αρσενικά φάνηκαν να έχουν περισσότερη δραστηριότητα αποκοκκίωσης , όπως αποδεικνύεται από τα υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, της ουδετερόφιλης ελαστάσης. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες εμφάνισαν περισσότερη NETosis, κατά μέσο όρο.

«Με τη σηψαιμία, αυτό που σε σκοτώνει δεν είναι στην πραγματικότητα τα βακτήρια, είναι η απόκριση στα βακτήρια», σημείωσε. «Και γνωρίζουμε ότι τα αρσενικά γενικά έχουν πολύ χειρότερες πιθανότητες κατά τη σήψη από τα θηλυκά ενώ η ουδετερόφιλη ελαστάση, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά της αποκοκκίωσης, είναι μπορεί να παραχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της σήψης». Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη δραστηριότητα της NETosis θα μπορούσε να συμβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, πρόσθεσε η Benayoun. Αντισώματα που στοχεύουν το DNA του σώματος έχουν βρεθεί σε πολλές αυτοάνοσες διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί αφού τα ουδετερόφιλα παρήγαγαν πάρα πολλά ΝΕΤ. Έτσι, η υψηλότερη δραστηριότητα ΝΕΤ στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων διαταραχών. «Εάν κάνετε NET χωρίς καλό λόγο, αυτό μπορεί να προωθήσει την αυτοανοσία», δήλωσε η Benayoun.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ