Μέτωπο Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ, ΕΕ κατά της Τουρκίας: «Βομβαρδισμός» μετά τις προκλήσεις Ερντογάν


Μπαράζ αντιδράσεων σε βάρος της Τουρκίας προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα για την Αμμόχωστο – Καταδίκη από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, επιστολή Δένδια στον Γάλλο ομόλογό του, επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ σε Ισραήλ και Κύπρο

Τη δημιουργία κοινού μετώπου από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, ΕΕ και Αγγλία κατά της Τουρκίας προκάλεσε η προκλητική ανακοίνωση Ερντογάν για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων.

«Οι πόρτες θα ανοίξουν για μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα είναι προς το συμφέρον όλων. To ότι αυτό το άνοιγμα θα ξεκινήσει από το 3,5 % της πιλοτικής περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση τόσο με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών όσο και με το ταξίδι του Νίκου Δένδια σε Ισραήλ και Κύπρο για επαφές με τους εκεί ομολόγους του ενώ μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει «τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου» γιατί «δεν θα γίνουν ανεκτές» έστειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέστειλε επιστολή και προς τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τον ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον καταδίκασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου ως «καταδικαστέες και προκλητικές». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διεμήνυσε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ να δηλώνει «βαθιά ανήσυχος» και να τονίζει ότι τα όσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν έρχονται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο χθες, Τρίτη, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Κεραυνοί» από Μπλίνκεν

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Άγκυρας αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια.

Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Ηχηρή αντίδραση και από την ΕΕ

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο χθες, Τρίτη, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Οι κινήσεις της Κύπρου

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστσιάδης θα προεδρεύσει εκτάκτως σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Την Τρίτη ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Παράλληλα έστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενόψει και της σημερινής συζήτησης των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Η επιστολή Δένδια στον Γάλλο ΥΠΕΞ

Στην επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι η εξαγγελία των τουρκικών αρχών αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό διοίκηση των ΗΕ αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Υπενθυμίζει, ακόμη, ότι τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, η Τουρκία κινείται προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μια στιβαρή απάντηση της Διεθνούς κοινότητας.

Σημειώνει ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η παράνομη ενέργεια αυτή υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μια ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα την ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή εξέλιξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ