Ο αδιάφορος μάρτυρας: Τι κάνει τους ανθρώπους να μένουν αμέτοχοι

Η απόφαση συμμετοχής σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μόνο μία, αλλά ένα σύνολο αυτών που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.  Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη παράγοντες διάθεσης όπως η ατομική προσωπικότητα, ο πολιτισμός στον οποίο ζουν και ο θύτης και το θύμα.

Ωστόσο, όταν το άτομο σκέφτεται να βοηθήσει ή όχι, μια σειρά αποφάσεων επηρεάζει το αποτέλεσμα:

  • Παρατηρώντας το ατύχημα: Ανάλογα με το πλαίσιο, μπορεί να είναι λίγο πολύ δύσκολο, καθώς μια κραυγή στη μέση μιας καφετέριας τραβάει πολύ περισσότερη προσοχή από ό, τι στη μέση ενός πλήθους.
  • Ερμηνεύστε την κατάσταση ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Μερικές φορές μπορείτε να δείτε ένα διφορούμενο γεγονός, στο οποίο δεν γνωρίζετε πραγματικά εάν υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να μην βοηθήσουν τον εαυτό τους επειδή φοβούνται ότι είναι λάθος ή αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους.
  • Σκεφτείτε ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για τη βοήθεια του θύματος:  για παράδειγμα, εάν ένα παιδί τραυματιστεί αλλά ο κηδεμόνας του είναι μαζί του, η απόφαση είναι συνήθως να μην παρέμβει.
  • Αποφασίστε τον καλύτερο τρόπο για βοήθεια: Η αναποφασιστικότητα ως προς αυτό είναι συχνά αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους να αποφασίσουν να μην βοηθήσουν.

Φαίνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση. Όταν είναι μόνο ένα άτομο που βλέπει τι συνέβη, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά αυτόν. Ωστόσο, εάν υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες, κατανέμεται μεταξύ τους. Όταν το πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ερμηνεύεται ως σύγκρουση μεταξύ ατόμων που σχετίζονται μεταξύ τους – δηλαδή, ιδιωτικά -, υπάρχει μια τάση να απομακρυνθούμε από αυτό και να αφήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να το επιλύσουν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here