Ανοσοκύτταρα: Ο συνδυασμός βιταμινών C και πρωτεϊνών TET in vitro είναι ένα βήμα στη θεραπεία των αυτοάνοσων


Η βιταμίνη C είναι βασικό συστατικό για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Η αξιοποίηση τώρα του συνδυασμού των δυνάμεων των βιταμινών C και των πρωτεϊνών TET μπορεί να δώσει στους επιστήμονες ένα πλεονέκτημα στη θεραπεία των αυτοάνοσων παθήσεων.

Τούτο διότι, προκειμένου να δημιουργηθούν σταθερά ρυθμιστικά κύτταρα Τ χρειάζεται βιταμίνη C ή ένζυμα που ονομάζονται πρωτεΐνες TET.

Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (Tregs) βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και της αυτο-ανοσίας στο σώμα. Τα Tregs είναι τόσο σημαντικά που οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία σταθερών επαγόμενων Tregs (iTregs) in vitro – σε δοκιμαστικό δηλαδή σωλήνα – για τη χρήση τους ως θεραπειών για αυτοάνοσες ασθένειες καθώς και σε περιπτώσεις απόρριψης από τον οργανισμό μεταμοσχευμένων οργάνων.

Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί δύσκολο να βρεθούν τα σωστά μοριακά συστατικά για την πρόκληση σταθερών iTregs.

Τώρα οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας του La Jolla Institute for Immunology των ΗΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory αναφέρουν ότι οι πρωτεΐνες βιταμίνης C και TET μπορούν να συνεργαστούν για να δώσουν στα ρυθμιστικά Τ κύτταρα – Tregs – τη θεραπευτική σταθερή τους δομή.

«Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση των iTreg που παράγονται in vitro», λέει ο  Xiaojing Yue, Ph.D., καθηγητής στο La Jolla Institute for Immunology των ΗΠΑ και συγγραφέας της μελέτης. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα είδη επαγόμενων Tregs μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών και μεταμόσχευσης οργάνων», συμπλήρωσε ο Δρ. LJI Xiaojing Yue.

Πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Anjana Rao, Ph.D. από το La Jolla Institute for Immunology και τον Benjamin G Barwick, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Emory βασίζεται στην προηγούμενη ανακάλυψη ότι δηλαδή η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ενζυματική δραστηριότητα των πρωτεϊνών TET και να προωθήσει τη δημιουργία iTregs υπό εργαστηριακές συνθήκες και πάει ένα βήμα παραπέρα.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες ΤΕΤ είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση της γονιδιακής έκφρασης και των επιγενετικών χαρακτηριστικών των Tregs, και η προσθήκη βιταμίνης C οδήγησε σε iTregs με παρόμοια γονιδιακή έκφραση και επιγενετικά χαρακτηριστικά με τα Tregs που βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ