Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid


Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη εισήχθη για πρώτη φορά στη φροντίδα COVID-19 λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της που υποτίθεται ότι βοηθούν στη διακοπή της εξέλιξης εάν χορηγηθεί νωρίς. Ο πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany υποστηρίζει ότι «εάν πάρετε το εμβόλιο, μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας σας σε περίπτωση που σας έχει συμβεί COVID». Η αζιθρομυκίνη , ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της COVID-19, δεν ήταν πιο αποτελεσματική στην απελευθέρωση μη νοσοκομειακών ασθενών με συμπτώματα COVID-19 από ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μελέτη.

Τα ευρήματα από ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Φρανσίσκο που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network στις 16 Ιουλίου ανέλυσαν 263 εξωτερικούς ασθενείς COVID-19, 171 από τους οποίους έλαβαν μία εφάπαξ δόση 1,2 αντιβιοτικών από το στόμα, ενώ 92 ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από δύο εβδομάδες, η μελέτη διαπίστωσε ότι “δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που δεν είχαν συμπτώματα (αζιθρομυκίνη: 50%, εικονικό φάρμακο: 50%).” Επιπλέον, την 21η ημέρα, πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με το μηδέν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

“Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid”, δήλωσε στο Fox News ο Δρ Aaron Glatt, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη.

Ο Glatt, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο όρος Sinai South Nassau, πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι παρέχει οφέλη για τη θεραπεία της Covid και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκτός εάν υπάρχει κατάλληλη βακτηριακή ένδειξη.”

Τα αντιβιοτικά όπως η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων όπως η πνευμονία και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σύμφωνα με τον Δρ Anthony J. Santella, καθηγητή διοίκησης και πολιτικής υγείας και συντονιστή COVID-19 στο Πανεπιστήμιο του New Haven.

“Έτσι, η διερεύνηση της χρήσης της για την πρόληψη συμπτωμάτων της COVID-19 έχει νόημα με τη χρήση ενός ισχυρού σχεδιασμού κλινικών δοκιμών”, έγραψε, προσθέτοντας αργότερα, “πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μία ερευνητική μελέτη και δεν θα αλλάζαμε ποτέ οδηγίες θεραπείας χωρίς να επαναλάβουμε τη μελέτη και να ζητήσουμε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να ελέγξει ανεξάρτητα τα δεδομένα της μελέτης. ” Το αντιβιοτικό εισήχθη για πρώτη φορά στη φροντίδα COVID-19 λόγω των αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων που υποτίθεται ότι βοηθούν στη διακοπή της εξέλιξης εάν χορηγηθεί νωρίς, γράφει η επικεφαλής συγγραφέας Catherine E. Oldenburg, MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο Ίδρυμα UCSF Proctor Foundation. στο EurekAlert.org.

“Αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη συνήθη χρήση της αζιθρομυκίνης για λοίμωξη SARS-CoV-2 σε εξωτερικούς ασθενείς”, έγραψε η Oldenburg.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “σχετικά μεν αλλά όχι εντελώς απρόσμενα”

Ο Δρ Ryan Miller, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στην Κλινική του Κλίβελαντ, σημείωσε ότι το αντιβιοτικό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των επανεισδοχών ασθενών με χρόνια πνευμονική αποφρακτική νόσο (ΧΑΠ) και προσθέτει ότι τα γνωστά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της θεραπείας βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της ΧΑΠ.

Προειδοποίησε ότι το αντιβιοτικό έχει σημαντικές και δυνητικά θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες, μία από τις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό που εμποδίζει την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα, αναφέροντας επίσης μια μελέτη για τη σύγκριση της αζιθρομυκίνης και της αμοξικιλλίνης για καρδιαγγειακό θάνατο, διαπιστώνοντας αύξηση 2,49 του κινδύνου για όσους έλαβαν αζιθρομυκίνη.

“Για αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοί μου γιατροί μολυσματικών ασθενειών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την απροθυμία όταν δίνουμε πρόσθετες θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Κάθε φάρμακο έχει κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης”, έγραψε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ