Κυπριακό: «Πάρτε πίσω την απόφαση για τα Βαρώσια» στο προσχέδιο του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ

Μήνυμα στην Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια περιλαμβάνει το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στην Κύπρο θα απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης που επικαλείται η Washington Post.

Στο ίδιο προσχέδιο σημειώνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.

Το προσχέδιο κατά τις ίδιες πληροφορίες συνέταξε η βρετανική πλευρά και αναμένεται πλέον να δούμε αν θα γίνει δεκτό σήμερα, Πέμπτη.

Το δημοσίευμα της Washington Post για το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο κείμενο, κατά τις πληροφορίες της Washington Post, θα διατυπώνεται «βαθιά ανησυχία» για το άνοιγμα του 3,4% των Βαρωσίων.

Το κείμενο θα επαναβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας «για μια βιώσιμη και δίκαιη επίλυση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του Κυπριακού λαού και βασισμένη στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπως έχει διατυπωθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το Σύμβουλιο Ασφαλείας ενημέρωσε την Τετάρτη η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μεταφέροντας τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ