Βάνα Παπαευαγγέλου: Μετακίνηση νέων κρουσμάτων από 15-25 σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας


Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται 11% αύξηση των νέων διαγνώσεων πανευρωπαϊκά. Ενώ 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας (Αλβανία, Ελβετία, Ιρλανδία κα).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 28%, ενώ κατά 3% αυξήθηκαν μεσοσταθμικά οι θάνατοι.

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα δειξαγωγής εχθές ήταν υψηλότερος από ποτέ. Ήδη σήμερα ανέφερε πως έχουν καταγραφεί 79 νέα κρούσματα ανάμεσα στους 11.000 αθλητές από 200 χωρές.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ έκανε έκκληση να μην ξεχάσουμε τη σοβαρότητα της πανδημίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και υπολόγισε, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, ότι μέχρι το τέλος των αγώνων στις 8 Αυγούστου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Η αύξηση του επιδημιολογικού κύματος συνεχίζεται, παρατηρείται ωστόσο ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είδαμε την προηγούνες 2 εβδομάδες. 12 % αύξηση των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα στην επικράτεια, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων.

Ο μέσος κυλιόμενος δείκτης είναι στα 2.568 νεά κρούσματα τη μέρα.

Η νυχτερινή διασκέδαση είναι πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό, ενώ αρκετοί πια μολύνονται από το οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων, και ειδικότερα των rapid test.

Στο 3,4 ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια.

Μειώθηκε ο αριθμός των σελφ τεστ που διενεργήθηκαν.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ανέβηκε στα 26 έτη. Ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των νέων κρουσμάτων άνω των ανεμβολίαστων άνω των 40 ετών.

Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ