Οι γυμνασμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο


Όλες αυτές οι ώρες που έχετε ξοδέψει στο γυμναστήριο δεν είναι μόνο χρήσιμες μόνο ως προς την εξωτερική σας εμφάνιση αλλά και ως προς τα… χρόνια που θα ζήσετε. Διότι όσο περισσότερο γυμνασμένοι είστε, τόσο περισσότερα χρόνια θα ζήσετε.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σύμφωνα με την οποία το το επίπεδο εκγύμνασής σας αποτελεί βασικό παράγοντα για την επέκταση της διάρκειας ζωής σας. Συκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής δύναμης έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από τα άτομα που είναι πιο γυμνασμένα από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

«Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής – και ειδικά στην τρίτη ηλικία- είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία και τη γήρανση ειδικότερα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Κέιτ Ντουκόβνι στην εφημερίδα «Michigan News».

Σύμφωνα με την Ντουκόβνι «το επίπεδο εκγύμνασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόβλεψη της συνολικής υγείας και της μακροζωίας για έναν άνθρωπο. Μάλιστα, είναι πιο αποτελέσματικό από άλλες κοινώς χρησιμοποιούμενες μονάδες μετρήσεις όπως η μυϊκή μάζα».

Πως κατέληξε στο συμπέρασμα η ερευνητική ομάδα
Το επίπεδο εκγύμνασης είναι σχετικά εύκολο να μετρηθεί, καθώς απαιτείται μια απλή ενέργεια κατά την οποία οι ασθενείς πιέζουν ένα εργαλείο που ονομάζεται δυναμόμετρο για να μετρήσει την ένταση της πίεσής τους σε χιλιόγραμμα. Η ερευνητική ομάδα που κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα ανέλυσε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης για την υγεία και τη συνταξιοδότηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, η οποία διενεργήθηκε πάνω σε 8.326 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 46% των ανθρώπων που μελετήθηκε χαρακτηρίστηκε ως «αδύναμοι» είναι και εκείνο που έχει τις μικρότερες πιθανότητες μαρκοζωίας. Άλλωστε αυτό το 46% συνδέθηκε και με άλλους δείκτες προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, κάτι που σύμφωνα με την Ντουκόβνι και την ομάδα της δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

«Η αντοχή στο χέρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των μεθόδων που οδηγούν σε αύξηση της μακροζωίας. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά μας αντανακλούν με μεγάλη ακρίβεια τις τάσεις σε επίπεδο υγείας του συνολικού πληθυσμού των Αμερικανών μεγαλύτερης ηλικίας και ότι η μυϊκή αδυναμία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας», καταλήγει η Ντουκόβνι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ