Αλφειός: Πήγαν για νερό, έφυγαν με… περικεφαλαία

Δεν πίστευε στα μάτια της μια οικογένεια το περασμένο Σάββατο με το αρχαίο εύρημα που ανακάλυψε σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια που βρέθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού σε περιοχή πλησίον της Σαλμώνης για αρδευτικούς λόγους, ανακάλυψε μέσα σε καλάμια μια περικεφαλαία, της οποίας όμως το σχήμα και η όψη έχουν αλλοιωθεί ελαφρώς λόγω των πολλών χρόνων αλλά και της έκθεσης που είχε στα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, η οικογένεια περισυνέλεξε την περικεφαλαία και επικοινώνησε με δικηγόρο, προκειμένου να την παραδώσουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πράγμα το οποίο και έπραξαν την περασμένη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος δήλωσε: «Οι πελάτες μου επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι βρήκαν μια περικεφαλαία. Τότε μαζί, και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαμε και την παραδώσαμε ως οφείλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που το έπραξαν αυτό. Άλλωστε η περιοχή μας έχει πολλά αρχαία και πρώτοι εμείς πρέπει να προστατέψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να αποτρέψουμε φαινόμενα αρχαιοκαπηλείας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εν λόγω περικεφαλαία φαίνεται από το σχήμα της να είναι κορινθιακού τύπου ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος.

Γνώρισε ωστόσο μεγάλη διάδοση και πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της αρχαίας Ελλάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες πάντως σχετικά με τον τύπο και την χρονολογία αναμένεται να γίνουν γνωστές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Θυμίζουμε πως η περιοχή μας και συγκεκριμένα η Ολυμπία λόγω της ύπαρξης του ναού του Ολύμπιου Δία αποδείχθηκε σημαντικός τόπος συλλογής όπλων. Το αποτέλεσμα είναι στο Αρχαιολογικό μουσείο να σώζεται μεγάλος αριθμός από περικεφαλαίες, ασπίδες, θώρακες και λόγχες αφού ιδιώτες αλλά και Πόλεις έκαναν προσφορές στον Δία, και χρήματα αλλά και αγάλματα (ανάμεσα τους και η περίφημη Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου του 421 π.χ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here