Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Γάλλος απεργός πείνας ζητάει τη συνεπιμέλεια των παιδιών του


Η άφιξη του Γάλλου προέδρου στην ιαπωνική πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 επισκιάζεται από την ηχηρή διαμαρτυρία ενός Γάλλου απεργού πείνας που καταγγέλλει το ιαπωνικό δίκαιο και διεκδικεί τη συνεπιμέλεια των παιδιών του.

Ο Γάλλος πολίτης Βενσάν Φισό εδώ και δύο εβδομάδες κάνει απεργία πείνας στην είσοδο ενός σταθμού τρένου, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο με αίτημα να αποκτήσει τη συνεπιμέλεια των δύο παιδιών του.

Ισχυρίζεται ότι το ιαπωνικό δίκαιο δεν του επιτρέπει να τα δει εδώ και αρκετά χρόνια, σε μία υπόθεση που έχει φθάσει μέχρι τον ΟΗΕ και αναμένεται να απασχολήσει και τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Ιαπωνία.

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και ο Μακρόν θα είναι ο μόνος ηγέτης μεγάλης βιομηχανικής χώρας που θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης, όπου θα δώσουν το παρών λιγότεροι από 1.000 αξιωματούχοι λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Η υπόθεση Φισό φέρνει στην επφάνεια ένα «ακανθώδες» διμερές διπλωματικό ζήτημα. Ο 39χρονος Φισό ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει τον γιο του, ηλικίας 6 ετών, και την κόρη του, 4 ετών, από τότε που η σύζυγός του φέρεται να έφυγε από το σπίτι μαζί τους το 2018. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η γυναίκα του έχει κάνει κάτι παράνομο, αναφέρει ο Guardian.

Ο Φισό και άλλοι γονείς που διεκδικούν ίσα δικαιώματα, ζητούν επείγουσες αλλαγές στον ιαπωνικό νόμο, ο οποίος δεν επιτρέπει τη συνεπιμέλεια όταν οι γονείς χωρίζουν.

Ο Μακρόν αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίντε Σούγκα, το Σάββατο. Πάνω από 150.000 παιδιά στην Ιαπωνία χωρίζονται βίαια από έναν από τους γονείς τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ομάδα πίεσης Kizuna Child-Parent Reunion.

Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ξένων γονέων παιδιών με διπλή ιθαγένεια στην Ιαπωνία που δεν μπορούν να τα δουν ή να επικοινωνήσουν μαζί τους, μερικές φορές για πολλά χρόνια. Τα τοπικά δικαστήρια σχεδόν πάντα αποφασίζουν υπέρ του/της Ιάπωνα συζύγου, αν και το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε οικογένειες με γονείς από το εξωτερικό.

Από τότε που ο Φισό ξεκίνησε την απεργία πείνας του στις 10 Ιουλίου, τον επισκέπτονται συχνά γονείς από την Ιαπωνία και το εξωτερικό καθώς και παιδιά μικτών γάμων. Μοιράζονται μαζί του παρόμοιες ιστορίες και δείχνουν υποστήριξη για τις πράξεις του. Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων μελών του κυβερνώντος κόμματος, έχουν επίσης συνομιλήσει μαζί του.

Ο Γάλλος απεργός κάνει συχνές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του, ενώ οι υποστηρικτές του εμφανίζονται επίσης στα βίντεό του εξηγώντας τις δικές τους καταστάσεις.

«Έχω δώσει τα πάντα, έχασα τη δουλειά μου, το σπίτι μου και τις οικονομίες μου τα τελευταία τρία χρόνια. Ζυγίζω 80 κιλά τώρα και θα τα χάσω όλα μέχρι το τελευταίο γραμμάριο », δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας.

Παρά τις νομικές προσπάθειες, τις εκκλήσεις προς τους Ιάπωνες βουλευτές και τα Ηνωμένα Έθνη, τις παρεμβάσεις της γαλλικής πρεσβείας, καθώς και ένα ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Φισό δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το γιο και την κόρη του ή να λάβει νέα τους.

Ο Mακρόν γνώρισε τον Φισό, ο οποίος έζησε στην Ιαπωνία για 15 χρόνια, όταν έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία πριν από δύο χρόνια, αν και δεν είναι σαφές εάν θα τον συναντήσει ξανά αυτή τη φορά

Κατά την τελευταία του επίσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος είχε μιλήσει υπέρ των Γάλλων γονέων που απομακρύνονται από τα παιδιά τους στην Ιαπωνία, καταδικάζοντας «θλιβερές καταστάσεις που είναι εντελώς απαράδεκτες».

Μακρόν και Σούγκα αναμένεται επίσης να συζητήσουν θέματα οικονομικών δεσμών και ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υπό το φως μιας ολοένα και πιο «επιθετικής» Κίνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ