Καρκίνος: Nέα γονιδιακή θεραπεία in vitro θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική έναντι πολλών τύπων καρκίνου

Οι ερευνητές του Mount Sinai Health System της Ν. Υόρκης έχουν αναπτύξει έναν θεραπευτικό παράγοντα που δείχνει υψηλή αποτελεσματικότητα in vitro στη διακοπή μιας βιολογικής διαδικασίας που βοηθά τον καρκίνο να επιβιώσει, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery, ένα περιοδικό της American Association for Cancer Research.

Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Τί είναι το ΑΚΤ γονίδιο

Το AKT είναι ένα καρκινικό γονίδιο που κωδικοποιεί ένα ένζυμο που συχνά ενεργοποιείται στα καρκινικά κύτταρα για να διεγείρει την ανάπτυξη των όγκων. Η αποδόμηση του γονιδίου ΑΚΤ αντιστρέφει αυτές τις διαδικασίες και αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

«Η μελέτη μας θέτει μια σταθερή βάση για την κλινική ανάπτυξη ενός AKT αποδομητή για τη θεραπεία καρκίνων του ανθρώπου με ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις», δήλωσε ο Ramon Parsons, MD, PhD, Διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου Tisch, Πρόεδρος του Ward-Coleman στην Έρευνα για τον Καρκίνο και Πρόεδρος Ογκολογικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

«Η εξέταση 44.000 ανθρώπινων καρκίνων έδειξε ότι το 19% των όγκων έχει τουλάχιστον μία από αυτές τις μεταλλάξεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας μεγάλος πληθυσμός ασθενών με καρκίνο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη θεραπεία με έναν αποικοδομητή AKT όπως το MS21».

Το MS21 δοκιμάστηκε σε κυτταρικές σειρές που προέρχονται από ανθρώπινους καρκίνους, οι οποίες είναι μοντέλα που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπειών κατά του καρκίνου. Το Mount Sinai επιδιώκει να αναπτύξει τον MS21 αποικοδομητή για να ανοίξει τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

«Η μετάφραση αυτών των ευρημάτων σε αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο σε ασθενείς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, διότι οι μεταλλάξεις που παρουσιάζουμε σε αυτή τη μελέτη είναι αναμφισβήτητα οι πιο συχνά ενεργοποιημένες οδοί στον καρκίνο του ανθρώπου, αλλά αυτή η προσπάθεια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προκλητική», δήλωσε ο Jian Jin, PhD, καθηγητής του Mount Sinai στο Therapeutics Discovery. «Προσβλέπουμε σε μια ευκαιρία να αναπτυχθεί αυτό το μόριο σε μια θεραπεία που είναι έτοιμη να μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here