Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Ιουλίου


Eορτολόγιο: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Ιουλίου

Σήμερα, Κυριακή 25 Ιουλίου, τιμάται η μνήμη της Οσίας Ευπραξίας, της Οσίας Ολυμπιάδος της διακόνου ενώ είναι και η Κοίμησις της Αγίας Άννης.

Έτσι γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν τα ονόματα: Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη, Άννα-Μαρία, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα.

Οσία Ολυμπία

Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 25 Ιουλίου.

Η Ολυμπιάδα καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια του Βυζαντίου και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου.

Μετά το θάνατο του συζύγου της Νεβριδίου, επάρχου Κωνσταντινουπόλεως, χειροθετήθηκε διακόνισσα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεκτάριο και μόνασε σε μοναστήρι, το οποίο έχτισε η ίδια.

Τιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, όταν δε αυτός εξορίστηκε η Ολυμπιάδα απογοητεύτηκε από την αδικία που του έγινε.

Προς παρηγορία και ενθάρρυνσή της, ο Χρυσόστομος της απηύθυνε από την εξορία 17 επιστολές, οι οποίες διασώζονται με την προσφώνηση: «Τη δεσποίνη μου, τη αιδεσιμωτάτη και θεοφιλεστάτη διακόνω Ολυμπιάδι».

Η Ολυμπιάδα πέθανε εξόριστη στη Νικομήδεια, λίγο μετά το θάνατο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (407), σε ηλικία 50 ετών. Τμήματα του ιερού λειψάνου της βρίσκονται στις μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος και Νταού Πεντέλης.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ