Μεγάλες πυρκαγιές σαρώνουν πολιτείες των ΗΠΑ


Φωτιές μεγάλης κλίμακας  πλήττουν κυρίως τις δυτικές ΗΠΑ, εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τις υψηλές θερμοκρασίες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες σε πολιτείες όπως, μεταξύ άλλων, η Καλιφόρνια και η Νεβάδα.

Στη βόρεια Καλιφόρνια οι φλόγες, που εξαπλώνονταν σε ανώμαλο έδαφος, κατέστρεψαν πολλά σπίτια το Σάββατο, καθώς η μεγαλύτερη πυρκαγιά της πολιτείας εντεινόταν και πολλές άλλες φωτιές έπλητταν τις δυτικές ΗΠΑ.

Η πυρκαγιά Dixie, που άρχισε στις 14 Ιουλίου, είχε ήδη ισοπεδώσει πάνω από δώδεκα σπίτια και άλλα κτίσματα όταν σάρωσε τη μικρή κοινότητα του Indian Falls. Αξιωματούχοι έλεγαν ότι οι φλόγες είχαν κάψει πάνω από 73.200 εκτάρια στις κομητείες Πλούμας και Μπούτε και είχε περιοριστεί κατά 20%.

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη φωτιά της χώρας, η πυρκαγιά Bootleg στο νότιο Όρεγκον, είχε περικυκλωθεί κατά το ήμισυ το Σάββατο, καθώς πάνω από 2.200 άτομα κατέβαλλαν προσπάθειες εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και ανέμου.

Στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις βόρειες κομητείες, λόγω πυρκαγιών που, όπως είπε, έθεταν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Η αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως έχει κάνει τις δυτικές ΗΠΑ πολύ θερμότερες και ξηρότερες μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

Το Σάββατο πυροσβεστικές δυνάμεις από την Καλιφόρνια και τη Γιούτα κατευθύνονταν προς τη Μοντάνα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε. Στη νοτιοδυτική Μοντάνα μαίνεται η πυρκαγιά Alder Creek, έχοντας κάψει πάνω από 2.750 εκτάρια. Οριοθετήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, αφού απείλησε περίπου 240 σπίτια.

Αλλού στην Καλιφόρνια η πυρκαγιά Tamarack νότια της λίμνης Τάχο συνέχιζε να καίει, απειλώντας κοινότητες και στις δύο πλευρές των συνόρων που χωρίζουν Καλιφόρνια και Νεβάδα. Η φωτιά, η οποία προκλήθηκε από κεραυνό στις 4 Ιουλίου στην κομητεία Αλπάιν, έχει καταστρέψει τουλάχιστον 10 κτήρια.

Στο βόρειο- κεντρικό τμήμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον οι πυροσβέστες κατέβαλλαν προσπάθειες για την αντιμετώπιση δύο πυρκαγιών στην κομητεία Οκάνογκαν, που απειλούσαν εκατοντάδες σπίτια το Σάββατο. Επίσης, στο βόρειο Άϊνταχο μια φωτιά προκάλεσε εκκενώσεις το βράδυ της Παρασκευής.

Συνολικά, πάνω από 85 μεγάλες πυρκαγιές έκαιγαν ανά τη χώρα, οι περισσότερες σε δυτικές πολιτείες, και είχαν κάψει πάνω από 553.000 εκτάρια.

Με πληροφορίες από Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ