Πολεμικό Ναυτικό: Ενδιαφέρον για «πλωτούς κατασκόπους» – Το Seagull της Elbit αλλάζει τα δεδομένα


Πολεμικό Ναυτικό: Μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη η χώρα μας επιθυμεί να βάλει στη φαρέτρα της και μη επανδρωμένα πλωτά μέσα – Επιβεβαιώνουν οι Ισραηλινοί το ελληνικό ενδιαφέρον, με την Elbit Systems να διαθέτει ένα εξαιρετικό USV – Τι θα προσφέρει στο Στόλο.

Πριν από 10 μέρες, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, της DEFEA 2021, η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Elbit Systems τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών και κυρίως της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου».

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε με τα πιο «θερμά» λόγια για την εταιρεία που ανέλαβε να αναβαθμίσει την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα, τονίζοντας πως πρόκειται για ό,τι καλύτερο και υπερσύγχρονο στην εκπαίδευση των ιπταμένων. Συνεχάρη την Elbit, εξέφρασε τη σιγουριά ότι η 120 ΠΕΑ θα εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, όχι μόνο των Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων, αλλά και πιλότων άλλων χωρών, με την Καλαμάτα να μετατρέπεται σε πόλο έλξης.

Το Newsbomb.gr που και τις τρεις μέρες της έκθεσης βρέθηκε στο Metropolitan Expo στα Σπάτα, διαπίστωσε το τεράστιο ενδιαφέρον της χώρας μας για τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα της Elbit, αλλά και τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας και Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωποι της Elbit μάλιστα, μιλώντας στο Newsbomb.gr αποκάλυψαν και το ενδιαφέρον της χώρας μας για οπλικά συστήματα για τα οποία δεν είχε διαρρεύσει τίποτα. Σίγουρα γνωρίζαμε για το Iron Sting, ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη λύση για τον Έβρο και τα νησιά.

Η Ελλάδα όμως ενδιαφέρεται να περάσει και στη νέα εποχή, αποκτώντας οπλικά συστήματα στα οποία δεν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι στην κορυφή της λίστας, με τη χώρα μας να έχει ήδη βάλει στο οπλοστάσιό της δύο πανίσχυρα UAV’S HERON από το Ισραήλ.

Πέρα όμως από τους «ιπτάμενους κατασκόπους», οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν την απόκτηση και… πλωτών. Τι εννοούμε; Μην επανδρωμένα σκάφη για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Την είδηση έχει ήδη επιβεβαιώσει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Υφίσταται σχεδιασμός για την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις».

Η εταιρεία ELBIT, η οποία ήδη συνεργάζεται στενά με την Αθήνα έχοντας παρουσιάσει μια σειρά από οπλικά συστήματα, διαθέτει δυναμική για κατασκευή και μη επανδρωμένων σκαφών. Ο Vise President της Elbit, μίλησε στο Newsbomb για το μη επανδρωμένο σκάφος της εταιρείας, το Seagull. Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών ρόλων, που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο όπλο για οποιοδήποτε Πολεμικό Ναυτικό το βάλει στη φαρέτρα του, με την Ελλάδα μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr –να έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο απόκτησής του για τις ανάγκες του Στόλου.

«Οι δυνατότητες του Seagull είναι πάρα πολλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση, την αναγνώριση και φυσικά την εξουδετέρωση ναρκών που βρίσκονται στο βυθό, είτε δεμένων είτε πλωτών», ανέφερε στο Newsbomb.gr στέλεχος της Elbit.

Επίσης, όπως τόνισε, οι δυνατότητες του Seagull στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο είναι εξαιρετικές, έχοντας την ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης απειλών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χάρη στο εξελιγμένο σόναρ του.

«Είναι δεδομένο πως το Seagull της Elbit ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και μειώνει σημαντικά το κόστος προμηθειών και λειτουργίας», τόνισε o Vise President της Elbit, προσθέτοντας πως η μέγιστη ταχύτητά του είναι 35 κόμβοι.

Με τέτοια οπλικά συστήματα η το Ναυτικό μας γίνεται ακόμα πιο ισχυρό:

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις συνεχίζει την εξοπλιστική αντεπίθεση για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επιλέγει τη σύναψη συμμαχιών με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ