IPCC- Κλιματική αλλαγή: Οριστικοποιείται από επιστήμονες η πιο κρίσιμη έρευνα για το κλίμα


Ερευνητές συζητούν εξ αποστάσεως για την οριστικοποίηση έρευνας πάνω στην κλιματική επιστήμη.

Με φόντο πυρκαγιές και πλημμύρες, ερευνητές έχουν συνάντηση εξ αποστάσεως για την οριστικοποίηση μιας κρίσιμης κλιματικής μελέτης.

Η IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) προετοιμάζει την πιο ενδελεχή αξιολόγηση ως προς την κατάσταση της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως από το 2013. Όπως γράφει το BBC, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τα ευρήματά τους σε αντιπροσώπους 195 κυβερνήσεων.

Ειδικοί λένε ότι η αναφορά αυτή θα είναι «ξυπνητήρι» για τις κυβερνήσεις. Αναμένεται πως η σύντομη, 40 σελίδων Περίληψη για τους Διαμορφωτές Πολιτικής θα παίξει σημαντικό ρόλο ως προς την καθοδήγηση διεθνών ηγετών που θα μεταβούν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο για να ασχοληθούν με κρίσιμα ερωτήματα για το κλίμα.

Καθώς ο κόσμος έχει δει τη θερμοκρασία να αυξάνεται τα τελευταία 30 χρόνια, η IPCC έχει καταστεί η πιο σημαντική πλατφόρμα για τη σύνοψη της κατάστασης ως προς την επιστημονική κατανόηση του προβλήματος, των επιπτώσεων και των λύσεών τους.

Αυτό το έτος, ωστόσο, η αναφορά της επιτροπής λαμβάνει χώρα καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα συγκλονίζουν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ασία. Το ερώτημα του ρόλου της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής τίθεται πιο έντονα από ποτέ άλλοτε.

Όπως και σε προηγούμενες αξιολογήσεις, αναμένεται να υπάρχει εστίαση στον θέμα του ρόλου της ανθρωπότητας στη δημιουργία της κλιματικής κρίσης. Στην τελευταία αναφορά το 2013, οι συντελεστές της έλεγαν πως η αύξηση της θερμοκρασίας από τη δεκαετία του 1950 ήταν «εξαιρετικά πιθανό» να οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό πιθανότατα θα ενισχυθεί, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών. Ωστόσο, όπως γράφει το BBC, πολλοί συμμετέχοντες αναμένεται να εστιάζουν περισσότερο στο παρόν και το μέλλον παρά σε ερωτήματα προηγουμένων ευθυνών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξει ένα νέο κεφάλαιο για τον καιρό και ακραία φαινόμενα σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Πολλοί θα θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε ερωτήματα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες ή οι ξηρασίες με χαμηλή πιθανότητα μα υψηλή επίδραση, που έχουν σημειωθεί ανά τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες.

Πέρα από νέα στοιχεία για την άνοδο του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας και την κατάσταση στην Αρκτική και την Ανταρκτική, η αναφορά αυτή πιθανότατα θα έχει νέες πληροφορίες ως προς τη συγκράτηση της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα. Επίσης, θα αξιολογηθεί κατά πόσον οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί στη Συμφωνία των Παρισίων.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ