Ολυμπιακοι Αγώνες 2020: Πίτσα για Ιταλία, Τσερνόμπιλ για Ουκρανία – Η μετάδοση που προκάλεσε σάλο


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο τρόπος που επέλεξε ένας τηλεοπτικός σταθμός απο τη Νότια Κορέα για να παρουσιάσει τις διάφορες χώρες, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγγνώμη αναγκάστηκε να ζητήσει ένας τηλεοπτικός σταθμός από τη Νότια Κορέα για τις αμφιλεγόμενες φωτογραφίες που χρησιμοποίησε για να παρουσιάσει τις διάφορες χώρες, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Μία φωτογραφία πίτσας για την Ιταλία, ένα Δράκουλα για τη Ρουμανία, την εικόνα του πυρηνικού σταθμού Τσερνομπίλ για την Ουκρανία και μια φωτογραφία με ταραχές για την Αϊτή. Αυτός ήταν ο τρόπος που διάλεξε ένας ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Σεούλ για να απεικονίσει τα έθνη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η φωτογραφία της Αϊτής ειδικότερα, παρουσίαζε σκηνές από ταραχές, με ανθρώπους να φωνάζουν δίπλα σε καμένα λάστιχα και φωτιές. Όταν οι αθλητές της χώρας μπήκαν στο στάδιο, το κανάλι εξήγησε με κείμενο στην οθόνη ότι η «πολιτική κατάσταση στην Αϊτή είναι δύσκολη, μετά τη δολοφονία του προέδρου».

Σε άλλα ευτράπελα της αμφιλεγόμενης τηλεοπτικής κάλυψης η Σουηδία παρουσιάστηκε ως μια «ανεπτυγμένη χώρα ευημερίας» αλλά ένα τυπογραφικό λάθος είχε ως αποτέλεσμα να γραφτεί ένα παραδοσιακό νοτιοκορεάτικο φαγητό, μιας σούπα από…αίμα αγελάδας.

Όταν μπήκε η ομάδα της Συρίας η λεζάντα η λεζάντα έγραφε οτι ειναι «η χώρα όπου εδώ και δέκα χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος».Για τη Νορβηγία επιστρατεύθηκε η εικόνα ενός σολωμού, ενώ το Τσαντ περιγράφηκε ως η «σκοτεινή καρδιά της Αφρικής».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, το δίκτυο MBC ζήτησε συγγνώμη που προσέβαλε τους θεατές, καθώς δέχθηκε πολλά παράπονα για τα «προσβλητικά» και «γελοία» γραφικά του.

Οι υπεύθυνοι του καναλιού δικαιολογήθηκαν πως ήθελαν να διευκολύνουν τον κόσμο να κατανοήσει γρήγορα τις αποστολές των χωρών, παραδέχθηκαν ωστόσο πως έκαναν ένα «αδικαιολόγητο λάθος».

Σε ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε στο Twitter, το MBC είπε ότι η εν λόγω απόφαση δείχνει έλλειψη προσοχής για τις ενδιαφερόμενες χώρες. Πρόσθεσε επίσης ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκαν οι εικόνες, οι λεζάντες και τα συγκεκριμένα γραφικά.

Ο επικεφαλής του καναλιού αναγκάστηκε σε δημόσια απολογία. «Απολογούμαστε στις χώρες που αναφέρθηκαν και ζητάμε συγγνώμη και απο τους Κορεάτες τηλεθεατές» ανέφερε η ανακοίνωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Φαίνεται πως διάλεξαν στην κυριολεξία την πρώτη εικόνα που εμφάνισε το Google όταν έκαναν αναζήτηση εικόνων για την κάθε χώρα» σχολίασε χρήστης του Twitter.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ